Francuska dobila najmlađeg premijera u novijoj istoriji

Foto: Youtube

Ključne tačke
  • Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je u utorak 34-godišnjeg ministra prosvete Gabrijela Atala za novog premijera.
  • Atal, bliski Makronov saveznik koji je postao poznat kao portparol vlade tokom pandemije COVID-a, zameniće odlazeću premijerku Elizabet Born.
  • Vrlo rano je postao strastven za politiku, a od srednjoškolskih godina vodio je kampanju protiv ugovora o prvom zapošljavanju.

Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je u utorak 34-godišnjeg ministra prosvete Gabrijela Atala za novog premijera, pošto francuski predsednik nastoji da udahne novi život svom drugom mandatu uoči izbora za Evropski parlament.

Ovaj potez neće nužno dovesti do bilo kakvog većeg političkog pomaka, ali signalizira želju da Makron pokuša da odmakne od prošlogodišnjih nepopularnih penzionih i imigracionih reformi i poboljša šanse svoje centrističke stranke na junskim izborima za EU, javlja Reuters.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Makronov tabor zaostaje za strankom krajnje desničarke Marin le Pen za oko osam do deset procentnih poena.

Ko je Gabrijel Atal?

Atal, bliski Makronov saveznik koji je postao poznat kao portparol vlade tokom pandemije COVID-a, zameniće odlazeću premijerku Elizabet Born.

Jedan od najpopularnijih političara u zemlji u nedavnim istraživanjima javnog mnjenja, Atal je stekao ime kao pametan ministar, opušten u medijskim pojavljivanjima i u parlamentu.

On će biti najmlađi premijer Francuske i prvi koji je otvoreni homoseksualac.

Gabrijel Atal je rođen 16. marta 1989. godine u Klamartu, u regionu Pariza. Njegov otac, Iv Atal, bio je advokat, a potom i filmski producent. Njegova majka Mari de Couris radi u producentskoj kući. Ima tri sestre i malog usvojenog brata, zvanog Nikolaj, piše u njegovoj biografiji.

Vrlo rano je postao strastven za politiku, a od srednjoškolskih godina vodio je kampanju protiv ugovora o prvom zapošljavanju. Postao je član Socijalističke partije 2006. godine i učestvovao je u kandidaturi Segolen Rojal za predsedničke izbore 2007. dok je studirao na Sciences-Po Paris. Prestižnu parisku školu napustio je 2012, sa diplomom u ruci i ušao u politiku.

„Gabrijel Atal pomalo liči na Makrona iz 2017. godine“, rekao je poslanik Patrik Vignal, misleći na tačku kada je predsednik prvi put preuzeo dužnost kao najmlađi lider u modernoj francuskoj istoriji, u to vreme popularna ličnost među biračima.

Vignal, koji se sreo sa Atalom pre više od deset godina, dodao je da je ministar prosvete „jasan, ima autoritet“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde