Glavobolja oko organizacije događaja

Piše: Ivan Grujić, član Izvršnog odbora, Triglav Osiguranje a.d.o. Beograd

Svako ko je organizovao neki mali događaj, makar to bila porodična večera ili poslovna proslava, zna koliko je potrebno energije i sredstava. Kada u tom svetlu posmatramo organizaciju velikog događaja, kao što je koncert pred 100.000 posmatrača, višednevni muzički festival ili ATP turnir, možemo zamisliti koliko je potrebno rada i vremena, ali pre svega finansijskih ulaganja. Sećamo se da je 1998. godine turneja Rolling Stones-a otkazana zbog povrede Kita Ričardsa.

Ideja da sve što smo uložili u organizaciju i realizaciju može biti uzaludno zbog neočekivanih događaja je zastrašujuća. Različite vremenske neprilike, bolest ili povreda glavnih izvođača mogu dovesti do otkazivanja čitavog događaja. Neki planirani troškovi će otkazivanjem biti izbrisani, ali većina troškova će ostati jer smo već zakupili halu ili stadion, platili ozvučenje, uložili u marketing… Ovakav razvoj situacije organizatora suočava sa velikim gubitkom.

Organizacija događaja osim otkaza istog nosi i druge rizike. Organizator je i zakonski odgovoran za bezbednost posetilaca, ali i angažovanog osoblja, kao i za sigurnost njihove imovine. Odgovoran je i za štetu koju posetioci ili sam događaj mogu naneti samom objektu u kom se događaj održava.

Kako se onda zaštititi? Međunarodno, ali i domaće tržište osiguranja i reosiguranja nudi kompletno rešenje koje će, ako ne potpuno otkloniti, onda drastično smanjiti rizike koje organzacija velikog događaja nosi. Osiguranje otkaza događaja praktično pokriva sledeće grupe rizika: 

  • Otkaz učešća izvođača ili gosta (sportisti, muzičari, bitni gosti i govornici) zbog bolesti ili povrede (rizik nepojavljivanja)
  • Prostor (mesto održavanja) koji ste zakupili nije više dostupan ili pogodan za održavanje događaja (dogodio se požar, prostor je zatvoren zbog toga što nije više bezbedan i sl.)
  • Nemogućnost održavanja zbog neočekivnih vremenskih uslova
  • Otkazivanje zbog terorističkog akta
  • Otkazivanje događaja zbog dana žalosti ili drugih odluka – zabrana državnih organa

Ovo osiguranje pruža sledeća pokrića:

  • Pokriće fiksnih i nepovratnih troškova organizatora (većina dobavljača opreme i usluga, većina drugih profesionalaca koje organizator angažuje i zakupodavaca prostora neće odustati od svojih potraživanja bez obzira na razlog otkazivanja događaja)
  • Dodatne troškove koje načini organizator u cilju smanjenja rizika otkazivanja ili troškove reorganizacije događaja (promena termina, promena lokacije, drugačija organizacija događaja…)
  • Ukoliko se posebno ugovori, pokriće se može proširiti i na gubitak planiranog prihoda ili profita orgnizatora (ovo se pre svega odnosi na profesionalne organizatore komercijalnih događaja)

Limiti pokrića pre svega zavise od planiranih ili procenjenih troškova ili prihoda i profita. Sa druge strane, premija za ovo pokriće zavisi od velikog broja različitih faktora: pored visine limita pokrića najviše utiču faktori kao što su vrsta događaja, trajanje događaja, vreme održavanje (doba godine), geografska lokacija, vrsta objekta ili prostor u kome se održava događaj, ko su učesnici i njihov broj, politički rizik zemlje ili područja u kome se održava događaj, oprema koja se koristi, stručnost osoblja…

Pored pomenutih rizika i pokrića istih, osiguranje otkaza događaja se najčešće proširuje i na pokriće odgovornosti organizatora prema trećim licima, uključujući i posetioce i odgovornost organizatora prema angažovanom osoblju i iznajmljenoj opremi i prostoru. Nije isključeno da organizatori u okviru ovog paketa ugovore i pokriće nezgode za sve posetioce, angažovano osoblje i izvođače-učesnike, kako bi obezbedili određenu naknadu i u slučaju kada organizator nije odgovoran za eventualnu povredu ili smrtni slučaj. Da li osiguranje otkaza događaja ugovaraju samo profesinalni organizatori u slučaju velikih komercijalnih događaja? U većini slučajeva da. Međutim, za kraj je interesantno reći da na razvijenim tržištima ovo osiguranje ugovaraju fizička lica u slučajevima organizacije velikih proslava u kući ili dvorištu ili organizacije venčanja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde