Globalne mreže, lokalni rast: Intesa Sanpaolo na sajmu vina „Wine Vision“

Foto: Banca Intesa

Autor: Đuzepe Feraro, direktor Sektora za privredne subjekte i mala i srednja preduzeća Divizije međunarodnih banaka članica grupe Intesa Sanpaolo

Značaj vinogradarstva i poljoprivrede za razvoj privrede u Srbiji i na Balkanu, a samim tim i za Intesa Sanpaolo grupu, koja je kompanije, mala i srednja preduzeća (MSP) u Centralnoj i Istočnoj Evropi  do sada podržala sredstvima u iznosu od oko 20 milijardi evra, posebno se ističe nakon uspeha drugog međunarodnog sajma vina „Wine Vision” u Beogradu.

Da su vinska industrija i poljoprivredna proizvodnja u privrednim sektorima Srbije i na Balkanu u značajnom usponu, potvrđuje upravo i njeno nedavno prisustvo na ovom značajnom događaju koji je okupio predstavnike vinarija, destilerija i drugih izlagača iz preko 20 zemalja sveta. Kao jedna od vodećih međunarodnih bankarskih grupacija, koja preko Banca Intesa posluje i u Srbiji, Intesa Sanpaolo je time pokazala da posebno prepoznaje doprinos koji ove privredne grane pružaju razvoju ekonomije u regionu.

Osim što posluje kao vodeća banka u Srbiji, zahvaljujući podršci Divizije međunarodnih banaka članica Intesa Sanpaolo grupe, Banca Intesa ostvaruje i široki međunarodni domet zahvaljujući kom doprinosi razvoju lanaca snabdevanja, čak i van granica zemlje.

Svakako je podrška inicijativama koje su relevantne za nacionalni ekonomski razvoj jedan od prioriteta kojima se vodi, i to jačanjem konkurentnosti preduzeća na lokalu kroz učešća na događajima poput Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Srpsko – italijanskog poslovnog foruma, kao i, pomenutog, međunarodnog sajma vina „Wine Vision“.

Globalne mreže, lokalni rast: Intesa Sanpaolo na sajmu vina „Wine Vision“
Masimilijano Katoci, direktor Sektora za agribiznis Divizije Banca dei Territori grupe Intesa Sanpaolo, Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa, Đuzepe Feraro i Alesandro Amendolito, predstavnik italijanske finansijske institucije SIMEST koja podržava italijanske kompanije u procesu internacionalizacije, odgovoran za kvalitet investicija, NPL i upravljanje imovinom

Ohrabrujući pokazatelji i povoljna perspektiva, posebno u poljoprivrednom sektoru u kome se uočavaju dosledan napredak i sve veće mogućnosti za ekspanziju, svedoče tome da je privreda Srbije u usponu.

U takvom okruženju, poljoprivreda se ističe kao osnova rasta, a njeni se rezultati sve više zasnivaju na održivim inovacijama, tehnološkom napretku i povećanju produktivnosti.

Pristup u pogledu podrške privredi, posebno u oblasti agrobiznisa, u Intesa Sanpaolo baziramo na konceptu finansiranja lanaca vrednosti. Uz inovativni sistem koji primenjujemo, fokusirani smo na olakšavanje pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća podstičući na taj način razvoj inkluzivnije privredne scene.

Pored posvećenosti podršci ekonomijama zemalja u kojima poslujemo, aktivno podržavamo događaje i inicijative koji podstiču umrežavanje, razmenu iskustava u okviru lanca vrednosti i kreiranje mogućnosti za nove međunarodne poslovne saradnje.

Kao jedna od ključnih zemalja u poslovanju Intesa Sanpaolo, Srbija se zajedno sa drugim ekonomijama u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE), nalazi na rastućoj putanji. Projekcije govore da će prosečan godišnji rast srpskog BDP-a do 2027. godine iznostiti 10 odsto (CAGR 2022-2027), što značajno nadmašuje očekivani rast u zapadnoevropskim geografskim područjima, među kojima je i Italija u kojoj se očekuje da će godišnji rast BDP-a u narednih pet godina iznositi 1 odsto.

Konkretno, poljoprivreda igra značajnu ulogu u razvoju privrede u Srbiji, čineći približno 7 odsto njenog BDP-a uz bruto vrednost proizvodnje koja prelazi 3 milijarde evra i predviđenim prosečnim godišnjim rastom od 7 odsto do 2027. godine (CAGR 2022-2027).

Međutim, aktivnosti u okviru lanaca snabdevanja, kao i procesa transformacije među industrijama, otvaraju nove izazove za kompanije, posebno u agrobiznisu. Kako bismo našim klijentima ostali pouzdani partneri, prilagodili smo našu ponudu specifičnostima različitih sektora u cilju da kompanijama, malim i srednjim preduzećima obezbedimo prilagođena rešenja, dizajnirana da ih podrže na putu rasta i olakšaju njihovu transformaciju na održivo i poslovanje podržano novim tehnologijama.

Danas više nego ikada, uspeh kompanije zavisi od jačine svake karike u lancu snabdevanja, a firme koje u okviru njih posluju ostvaruju veću stabilnost i rast, uz sve niži rizik. Stoga je naša ambicija da ostanemo primarni partner u razvoju poslovanja naših klijenata, gledajući ne samo na pojedinačne entitete, već i na ekosistem u kom posluju.

U tom kontekstu, počeli smo s primenom novog pristupa, koji podrazumeva ponudu specijalizovanih rešenja zasnovanih na dinamici industrije i karakteristikama kompanija s ciljem pružanja podrške preduzećima u  lancu snabdevanja i njihovom povezivanju s partnerima u različitim zemljama. Ovaj sistem zasnovan je na partnerstvu između Banke i preduzeća koja posluju u okviru lanca snabdevanja. Jedan od primera je saradnja sa kompanijom „Champion“ koja je, zahvaljujući rezultatima ostvarenim kroz naš zajednički poduhvat pokrenut radi kreiranja rešenja po meri njihovih specifičnih potreba, uz opipljive prednosti i za dobavljače koji učestvuju u programu, pre svega kroz pristup novim izvorima finansiranja i boljim cenovnim uslovima, ostvarila veliki uspeh. Vrednost, koju kao deo tako velikog ekosistema lanca snadbevanja prepoznanjemo i kao banka, nastojimo da prenesemo prilagođavajući našu poslovnu ponudu.

U skladu s tim, Sektor za privredne subjekte i mala i srednja preduzeća Divizije međunarodnih banaka članica grupe Intesa Sanpaolo predstavlja most koji povezuje privrede, kako Italije i Srbije, tako i drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope. Poslujući preko granica, koristimo specijalizovana rešenja i ekspertizu karakterističnu za određene grane pokrivajući širok spektar usluga, od kreditiranja do korporativnog i investicionog bankarstva i savetovanja. Pokrivamo i oblast agrobiznisa u kojoj kroz prilagođeni pristup za rešavanje jedinstvenih izazova industrije takođe primenjujemo specijalizovana rešenja. Na kraju, pomenuto iskustvo i ekspertizu imali smo prilike da predstavimo i kroz aktivno angažovanje Intesa Sanpaolo na sajmu vina „Wine Vision“, a naš nastup imao je važnu ulogu u jačanju poslovnih odnosa i razmeni iskustava među kompanijama, što je potvrdilo našu posvećenost pružanju doprinosa ekonomskom rastu i stabilnosti u Srbiji i šire.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde