Hrvati kupili špansku farmaceutsku kompaniju

Foto: Envato Elements / stevanovicigor

Početkom septembra hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS uspešno je zaključila proces akvizicije većinskog udela u španskoj Mabo Farmi sa sedištem u Madridu.

U saopštenju se navodi da je Mabo Farma najbrže rastuća generička kompanija u Španiji čiji portfolio broji više od 200 proizvoda, uglavnom lekova na recept, ali i bezreceptnih lekova (OTC) te dodataka prehrani. Ova farmaceutska kompanija ostvaruje godišnji prihod od oko 35 miliona evra uz više od 70 zaposlenih, prenosi Seebiz.

Jedna od glavnih snaga Mabo farme je i dobro poznavanje španskog tržišta te široka prodajna mreža s više od četrdeset prodajnih predstavnika koji teritorijalno pokrivaju celu Španiju, uključujući čak i Baleare i Tenerife.

Ovom međunarodnom akvizicijom, osim što širi svoj portfolio i potvrđuje se kao jedna od najjačih domaćih farmaceutskih kompanija, PharmaS otvara vrata španskog tržišta i za vlastite domaće proizvode, koji će se uskoro naći na policama španskih apoteka.

“Ulazak na špansko tržište početak je našeg petogodišnjeg strateškog plana, čiji je cilj širenje na nova tržišta zapadne Evrope te nastavak izgradnje PharmaSa kao snažnog međunarodnog igrača u području receptnih i bezreceptnih lekova, kao i dodataka prehrani. Našim zaposlenima pak ovo je prilika za sticanje važnog međunarodnog iskustva. Ono što nas posebno veseli jeste da ćemo uskoro videti hrvatske proizvode na policama širom Španije. Takođe, ovime pokazujemo snagu i stratešku važnost ukupne farmaceutske industrije u Hrvatskoj, koja više od 70 odsto svojih prihoda ostvaruje kroz izvoz u 60-tak zemalja sveta,” rekao je Jerko Jakšić, predsednik Uprave PharmaSa.

PharmaS posluje od 2008. godine, sedište mu je u Hrvatskoj, a zaposlene ima u sedam zemalja. PharmaS danas ima ukupno više od 200 registrovanih generičkih lekova, te je prepoznat i po dodacima prehrani farmaceutske kvalitete, uključujući Dietpharm kao i mnogim drugim uspešnim brandovima (Multivita, ProBalans, Dormirin, UriRoyal, Pro Beta Glukan, Hartikol, Femipause, Floriotic, Diarino i PrenataS).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde