“Karađorđe bi danas bio vatreni ‘bitkoinovac’“

Foto: X / @PrincFilip1

Ključne tačke

  • “Karađorđe bi danas bio bez sumnje vatreni ‘bitkoinovac’ – i to samo #bitcoin.” …kaže princ Filip Karađorđević u svojoj objavi na mreži X.
  • Princ Filip Karađorđević je veliki zagovornik ovog sistema plaćanja. Prošle godine smo ukazali na njegovo gostovanje na TV Nova S, gde je u poznatom tok-šou-u takođe govorio o bitcoinu.
  • Na blogu menjačnice ECD, navodi se da se princ septembra prošle godine pridužio novom startapu JAN3 koji je posvećen razvoju infrastrukture za pristup bitcoinu.

“Karađorđe bi danas bio bez sumnje vatreni ‘bitkoinovac’ – i to samo #bitcoin.”

…kaže princ Filip Karađorđević u svojoj objavi na mreži X.

Pa objašnjava:

“Rudario bi, sticao, podučavao druge i revnosno radio na širenju decentralizovane mreže slobode. Igrao bi ulogu u ustanku protiv nepravednog trenutnog sistema zasnovanog na novčanom dugu poznatog pod imenom Fiat standard (standard dekretnog novca)”, piše princ i kaže da je to sistem koji nameće štampani novac svojim podanicima, a “sa ponudom koja se po volji centralizovane moći inflatorno povećava i tako vam devalvira vaš mukotrpan rad i kupovnu moć bez ikakvog troška po tu moć”.

“Dok je #bitcoin predstavlja pravila bez vladara: otporan na inflaciju, apsolutno ograničen, nepromenjiv, otporan na cenzuru, decentralizovan, neuništiv, prenosiv i deljiv protokol slobode zasnovan na istini,” nastavlja Karađorđević, pa zaključuje:

“Inflacija i dekretni sistem zasnovan na dužništvu su moderno ropstvo. Karađorđe bi video #bitkoin kao ključ za mirno oslobađanje od novčanog porobljavanja. #bitcoin je džebana.”

Bitcoin je sloboda

Princ Filip Karađorđević je veliki zagovornik ovog sistema plaćanja. Prošle godine smo ukazali na njegovo gostovanje na TV Nova S, gde je u poznatom tok-šou-u takođe govorio o bitcoinu.

„Bitcoin je sloboda. I to je nešto što želim svima. To je nešto o čemu treba učiti”, rekao je tada Karađorđević.

Tada je bitcoin vredeo 39.000 dolara, danas je na 25.000.

Krajem prošle godine čak je posetio državu El Salvador koja je u uvela bitcoin kao zvaničnu valutu, pored dolara. Bio je gost na nekim televizijama i učestvovao na jednoj konferenciji koja se bavila ovom kriptovalutom.

Eksperiment u El Salvadoru ne ide baš po planu. Iako država nezvanično konstatno kupuje bitcoine, zbog pada njegove vrednosti i ekonomija ove države je u problemu.

Šef za strategije

Na blogu menjačnice ECD, navodi se da se princ septembra prošle godine pridužio novom startapu JAN3 koji je posvećen razvoju infrastrukture za pristup bitcoinu. Jedan od osnivača bio je ekspert poznat po svojoj ulozi upravo u El Salvadorovom naporu da postane bitcoin nacija. Firma će se baviti promocijom bitcoina te podrškom pojedincima, regionima i državama koji žele da usvoje ovu tehnologiju. Filip Karađorđević deo je tima kao CSO (Chief Strategy Officer).

Ako je strategija pominjanje čuvenog pretka…

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde