Više
  - Reklama -

  Hrvatska i krediti u švajcarcima: Firma nudi otkup potraživanja prema banci

  Još članaka iz ove rubrike

  Kako piše hrvatski Jutarnji list, uz razne firme koje se bave naplatom potraživanja, sada su se pojavili i oglasi firme koja se obraća ljudima koji su podizali kredite u švajcarcima, ali nisu pokrenuli spor. 

  Oni nude otkup potraživanja prema banci uz preuzimanje rizika i troška postupka, a odmah isplatu novca. Radi se o Consensus plusu iz Labina koja nudi pomoć u pribavljanju dokumentacije, a navodi se da iznos isplate zavisi od proračuna. Ali, kako piše list,  jedan dužnik koji je u pregovorima kaže da mu je ponuđen otkup od 30 odsto vrednosti potraživanja prema banci. Smatra da to nije dovoljno jer se radi o nekonvertovanim kreditima i da uz kamate konačni iznos može premašiti utvrđeno potraživanje. Od 125.000 kredita, još je oko 70.000 nekonvertiranih. 

  Ali kako navodi list sa pojavom “profesionalaca” biznis oko tužbi, čini se, poprima nove dimenzije. Pritom se postavlja i pitanje koliko je nova praksa utemeljena na zakonu. Advokat koji se bavi ovom problematikom postavlja pitanje može li se potrošačko pravo otkupiti i kaže da treba videti ugovor između onog ko otkupljuje i prodaje dug.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo