HTEC kupio srpsku kompaniju SYRMIA

Foto: Envato Elements / seventyfourimages

Kompanija HTEC koja se bavi konsaltingom, softverskim inženjerstvom i razvojem digitalnih proizvoda, osnovana u Beogradu i sa sadašnjim sedištem u San Francisku, akvizirala je kompaniju SYRMIA iz Beograda. Pre samo sedam meseci ova kompanija otpustila je 200 ljudi.

U saopštenju HTEC-a, ovom akvizicijom kompanija proširuje svoj tim u Srbiji i Bosni i Hercegovini i kapacitete u oblasti veštačke inteligencije, mašinskog učenja i embedded softverskog inženjerstva, stvarajući dodatnu vrednost i nove mogućnosti za klijente i zaposlene obe kompanije.

Timu pomenute kompanije pridružiće se 250 vrhunskih inženjera iz kompanije SYRMIA, sa iskustvom u različitim oblastima i sa fokusom na embedded softvere, mašinsko učenje i razvijanje naprednih tehnologija u automobilskoj industriji i multimediji.

SYRMIA je osnovana u Novom Sadu, 2018. godine, a razvojne centre ima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Banja Luci. Takođe, kompanija poseduje visok stepen ekspertize u domenu mašinskog učenja i razvoja embedded softvera, sa fokusom na primene u različitim oblastima i industrijama.

HTEC i SYRMIA dele istu viziju, navodi se u saopštenju – “žele da postanu najbolja platforma za profesionalno napredovanje i razvoj karijera svojih zaposlenih”.

Akvizicije, investicije, otpuštanja, akvizicije

Pre samo nekoliko meseci, HTEC je zbog “niza mera u pravcu racionalizacije troškova”, otpustio 200 ljudi. Tada su oni koji su otkaze dobili, rekli na društvenim mrežama da su otpuštanja stigla bez ikakve najave.

“Nije bilo nikakavih upozorenja da je uopšte opcija otpuštanje ljudi, uveravali su nas da smo stabilni”, glasio je jedan od komentara koji je uglavnom preovladao na platformi Reddit.

Sve to se desilo nakon 2022.godine, kada je kompanija akvizirala nekoliko firmi, najavila veliku investiciju i dobila novac iz fondova i EBRD-a.

I pored toga, kompanija je otkaze objasnila “efektima krize koja se prelila i na regionalno tržište”.

Kriza je, očigledno, sada iza HTEC-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde