HTEC – od širenja u 2022. do otpuštanja zaposlenih u 2023.

Foto: Netflix

Ključne tačke
  • Otpuštanja u tehnološkom sektoru uzela su maha u svetu i nije ni čudno da se to, iako propratno, isprati i u jednoj seriji. Prošle nedelje dve kompanije objavile su da otpuštaju ljude.
  • Prva je Quantox Techologies koja je otpustila 177 ljudi, a druga HTEC sa 200.
  • Da li je ovo stvarno efekat svetskih trendova ili slučaj kao što je sa inflacijom, da jedan deo jeste posledica svetskih rasta cena, a drugi naš “dodatak”, videćemo.

Ovih dana na Netflix-u pojavila se dugoočekivana nova sezona serije Black Mirror. U prvoj epizodi pod nazivom “Joan Is Awful” HR direktorka (na slici) u jednoj tehnološkoj kompaniji otpušta mladu koleginicu jer “firma više ne želi da ulaže u aplikaciju na kojoj radi.” Posle prvobitnog šoka devojka je od strane obezbeđenja ispraćena iz prostorija firme.

Otpuštanja u tehnološkom sektoru uzela su maha u svetu i nije ni čudno da se to, iako propratno, isprati i u jednoj seriji.

Ovako nešto ipak je počelo da se događa i u Srbiji. Prošle nedelje dve kompanije objavile su da otpuštaju ljude. Prva je Quantox Techologies koja je otpustila 177 ljudi, a druga HTEC sa 200.

“Racionalizacija”

Sa prvom je stvar jasna. Kompanija je bila u punoj ekspanziji, i otvorila je poslovanje u još šest zemalja pored Srbije. Međutim, našla se u situaciji da usled šireg pada koji je zahvatio kripto-industriju od prošle godine, ostane bez dva klijenta koja su u tom sektoru bankrotirala, a koji su im zapravo bili najveći klijenti.

Kod druge je stvar malo zamršenija. Kako su objasnili iz HTEC-a, još početkom godine uveli su “niz mera u pravcu racionalizacije troškova i jačanja timova koji rade na razvoju novih poslovnih prilika, u cilju očuvanja zdravog biznisa i daljeg rasta”.

Međutim, prošle godine stvari nisu tako izgledale. HTEC je u roku od godinu dana, preuzeo Momentum Design Lab iz Silicijumske doline, WaySeven i Mistral, firme iz BiH, pa i najavio izgradnju tehnološkog parka u Kragujevcu. Uz to, u januaru prošle godine kompanija je objavila partnerstvo sa američkom investitorskom grupom Brighton Park Capital, koja će uložiti 140 miliona dolara u globalni rast kompanije. Iste godine u septembru, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila joj je kredit od 55 miliona evra za dalje širenje.  Ova investicija, kako je saopšteno, predstavlja i do sada najveće finansiranje EBRD u IT sektoru u državama u regionu Zapadnog Balkana.

Da li će biti kao i sa inflacijom?

Sudeći po pričama ljudi koji su dobili otkaze, a koji su se “okupili” na platformi Reddit, bez obzira na ovakve poslove i najave, sve je došlo iznenada. “Nije bilo nikakavih upozorenja da je uopšte opcija otpuštanje ljudi, uveravali su nas da smo stabilni”, glasi jedan od komentara koji uglavnom preovlađuje na ovoj platformi.

Nažalost, efekti krize prelili su se i na regionalno tržište„, saopštio je HTEC u slučaju ovih otkaza.

Da li je ovo stvarno efekat svetske krize ili slučaj kao što je sa inflacijom, da jedan deo jeste posledica svetskih rasta cena, a drugi naš “dodatak”, videćemo. A videćemo i da li su ove dve kompanije samo “povukle nogu” i dale primer ostalim firmama iz IT sektora da počnu da smanjuju radnu snagu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde