IHP Prahovo u stečaju prodato Elixir Grupi

Foto: Elixir Prahovo

Industrija hemijskih proizvoda Prahovo u stečaju prodata je kao pravno lice kompaniji Elixir iz Prahova po početnoj ceni od 20,3 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Najvažniju imovinu Prahova čine stambeni objekti, poslovni prostor u Negotinu i zemljište u građevinskom području u Prahovu, ukupne površine 54.971 kvadrat, prenosi agencija Beta.

Industrija hemijskih proizvoda Prahovo je od 2016. godine u stečaju.

Elixir Grupa, regionalni lider u hemijskoj industriji u proizvodnji složenih mineralnih đubriva, kupila je 2012. godine proizvodni pogon Hemijske industrije Prahovo.

Od tada je kako je jednom prilikom rekao direktor Elixir Prahovo Ljuba Stojčić uloženo 100 miliona evra u rekonstrukcije i adaptacije fabrika, da bi postali vodeća kompanija u ovom delu Evrope u ovoj branši.

Uskoro i nova fabrika

Da Elixir Grupa planira još investicija u ovom gradiću u istočnoj Srbiji, pokazuje i nedavno potpisivanje ugovora o strateškoj saradnji sa nemačkom grupacijom K+S.

Ugovor podrazumeva izgradnju nove savremene fabrike za kristalno vodotopivo đubrivo Mono-amonijum fosfat (MAP), godišnjeg kapaciteta 50.000 tona.

Fabrika će se graditi na lokaciji u Prahovu u okviru industrijskog kompleksa Elixir Prahovo. Tamo je već obezbeđeno snabdevanje fosfornom kiselinom, koja je ključna sirovina za ovaj proizvod.

Početak proizvodnje i dostupnost prvih količina kristalnog MAP-a iz nove fabrike u Prahovu očekuje se početkom 2026. godine.

Inženjerski radovi su započeti, dok se početak građevinskih očekuje na proleće 2024.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde