Više
  - Reklama -

  Infostud: U 2020. manje oglasa za posao, više onih koji ga traže

  Još članaka iz ove rubrike

  Prethodna godina obeležena je pandemijom virusa Covid19 koja je u značajnoj meri imala uticaj na tržište rada u Srbiji. Tokom vanrednog stanja tržište rada u Srbiji bilo je u zastoju, ali nakon ukidanja istog krenula je normalizacija i prilagođavanje novonastaloj situaciji.

  Po podacima sajta www.poslovi.infostud.com, 2020. godina završena je 41.902 mogućnosti za zaposlenje, što je pad od 14% naspram 2019. godine. Sa druge strane, povećan je broj korisnika koji su bili u potrazi za prvim ili novim poslom za 4%, gde ih je u prethodnoj godini ukupno bilo 228.200. Takođe za razliku od 2019. godine, u godini za nama povećao se i broj prosečnog konkurisanja koji iznosi 83.

  Na vrhu top liste najtraženijih oblasti su se i u 2020. godini našli Trgovina/Prodaja, IT, Mašinstvo, Administracija i Elektrotehnika, Magacin, Građevina, Transport i Pozivni centri. Kada govorimo o pojedinačnim radnim pozicijama najveću mogućnost za zaposlenje u prošloj godini imaju prodavci, komercijalisti, magacioneri, vozači i telefonski operateri.

  IT oblast je i dalje vrlo deficitarna, te je tako poslodavcima teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta. Pozicije koje su IT poslodavcima u ovoj godini bile najpotrebnije su JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk, .Net Developer i PHP Developer.

  U skoro 42.000 oglasa za posao koliko ih je bilo u godini za nama, veća je potražnja za kandidatima sa srednjom stručnom spremom – čak 60%. Visoka ili Viša škola je tražena u 29% raspisanih oglasa, a Master svega 8%.  Nasuprot tome broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u većoj meri čine visokokvalifikovani ljudi (50%), dok je samo četvrtina njih ima srednju stručnu spremu.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo