Intervju – Vojislav Lazarević: Težimo da budemo prvi izbor za brze keš kredite

„Addiko grupa je prošlu godinu završila sa konsolidovanim profitom od preko 25,7 miliona evra, što je gotovo duplo bolji rezultat u odnosu na 2021. Takođe, tokom 2022. godine su pokrenuti brojni projekti, koji će nam omogućiti da u ovoj godini dodatno unapredimo svoje poslovanje i da klijentima sa kojima radimo ponudimo kvalitetnije usluge. Krajem prošle godine potpisali smo nove ugovore o garancijskoj šemi sa USAID i Američkom razvojnom korporacijom DFC. Mnogim malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji i dalje nedostaje njihov sopstveni kapital kako bi mogli da odgovore na zahteve banaka i sebi obezbede neophodna finansijska sredstva“, kaže Vojislav Lazarević, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke.

Ideja svega je da se domaćim, malim i srednjim preduzećima, omogući da mnogo jednostavnije i povoljnije dođu do neophodnih kredita i to uz značajno manja sredstva obezbeđenja nego što bi to bio slučaj da ovakvih garancija nema. Banka je već više od dve godine aktivan partner USAID i DFC i to u okviru dva garancijska programa.

„Tokom 2021. godine omogućili smo povoljne garancijske šeme i to domaćim privrednicima koji se bave agro biznisom, dok smo krajem 2022. godine potpisali novi ugovor, koji je ove pogodnosti omogućio mnogo većem broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Za samo dva meseca od zaključenja ugovora o garancijskoj šemi sa Američkom razvojnom korporacijom (DFC), Addiko banka je isplatila već više od 17 miliona evra povoljnih pozajmica, što govori o velikom interesovanju domaćih privrednika za ovakvom podrškom. To je i razumljivo jer uz značajno povoljnije kamatne stope privrednici sada u našoj banci mogu da dobiju i biznis kredite uz velike olakšice kada je reč o kolateralu. Primera radi, naši biznis krediti uz DFC garancijsku šemu u proseku imaju kamatnu stopu koja je povoljnija za 1,25 procentnih poena. U današnje vreme značajna stvar, ali i prilika da neophodnu kreditnu podršku dobije što veći broj malih i srednjih preduzeća“, ističe naš sagovornik.

Da li je skok kamatnih stopa na kredite ipak usporio privredu u nameri za zaduživanjem?

Činjenica je da smo u četvrtom kvartalu 2022. imali usporavanje i pad tražnje za bankarskim kreditima u sektoru malih i srednjih preduzeća i mikro bizinis klijenata. Takav trend se nastavio u januaru i delu februara 2023. godine. Međutim, ohrabrujuće je to što od sredine februara ove godine beležimo sve veću tražnju domaćih kompanija i preduzeća, odnosno njihovu želju da nastave sa investicijama i ulaganjima u svoje poslovanje.

Pomenuti pad na prelasku iz 2022. u 2023. godinu je delom rezultat sezonalnosti i privredno slabijih meseci u decembru i januaru, ali je sasvim sigurno da na trend tražnje za bankarskim kreditima utiče i povećanje kamatnih stopa. To je sasvim logično i razumljivo. Mnoge domaće kompanije su pod tržišnim pritiskom menjale svoje cenovnike i usklađivali ih sa rastom ostalih cena energenata i sirovina, pa je moguće da su mnogi odlučili da sačekaju malo i da vide kakvi će biti prvi efekti tih promena na njihove prihode i profitabilnost.

Postoje različita mišljenje o tome da li u Srbiji postoji ekonomska i finansijska kriza, ali moj utisak je da se trenutno nalazimo u nešto izazovnijem periodu, kao i da će srpska preduzeća veoma brzo uspeti da konsoliduju svoje tržišne pozicije u ovoj godini i da će veoma brzo nastaviti sa daljim investicionim ulaganjima i razvojem.

Naš poslednji razgovor bio je u novembru 2021. godine u jeku korone, vođen preko Zoom platforme, za ovih godinu i nekoliko meseci, šta je ključna promena u načinu rada Addiko banke?

Zanimljivo je, već na početku, reći da smo čak i pre pandemije COVID-19 radili po svom „hibridnom“ modelu, koji je velikom broju zaposlenih omogućavao da samostalno kombinuju rad od kuće i rad iz kancelarije. Takav pristup smo zadržali i danas kada se o virusu, vakcinaciji i izolaciji gotovo više i ne govori. Međutim, meseci u kojima je širenje COVID-19 zaista bilo zaista velika pretnja, bili su period u kojem je banka nastavila svoju agilnu digitalnu transformaciju i razvila mnoge inovativne pristupe i modele rada. Oni našim klijentima omogućavaju da većinu svojih poslova sa bankom obavljaju online, odnosno sa bilo kog mesta i u vreme koje njima najviše odgovara. Pandemija je promenila i digitalizovala svet u kom živimo, a Addiko banka je spremno odgovorila na sve to i u kratkom vremenskom periodu se prilagodila sve digitalnijim očekivanjima i potrebama naših klijenata.

Danas zaista poslujemo kao banka koja je specijalista za brze keš kredite, a to znači da smo klijentima već omogućili čitavu paletu digitalnih kanala i usluga koji nam omogućavaju da ovu brzinu i pouzdanost učinimo realnim, ali to nije kraj. Svet se transformiše dok o njemu pričamo, nova IT rešenja i pristupi su već tu, a na nama u svetu bankarstva je da sve to iskoristimo na najbolji način i da svoje tradicionalne usluge ponudimo klijentima na drugačiji i inovativan način. 

Koliko su brzo klijenti prihvatili digitalne kanale pružanja usluga kao što je onlajn odobravanje kredita i da li se on sad ustalio?

Brojna istraživanja, kao uostalom i pregledi Narodne banke Srbije, već dosta dugo pokazuju da u našoj zemlji sve veći broj građana zahteve za dobijanje kredita dostavljaju online, kao i da sve veći broj građana želi da pozajmicu dobije bez odlaska u banku.

Naša banka je odličan primer takvog trenda za koji se sasvim sigurno može reći da je postao naša stavrnost. Već godinama u banci izuzetno veliki broj klijenata koristi naše online servise i to ne samo kada je reč o kreditima, već i kada je reč o platnom prometu. Primera radi, već dugo čak 93 odsto svih transakcija i naloga za prenos ili plaćanja se realizuju elektronski, uz pomoć internet bankarsta i Mobile aplikacije.

U isto vreme broj online kredita, za koje klijenti podnose zahteve preko mobilnog telefona i Mobile čini više od 42 odsto naše ukupne produkcije i ovaj procenat iz kvartala u kvartal sve više raste.  Naša očekivanja su da ćemo veoma brzo imati najveći broj klijenata koji sve poslove sa bankom obavljaju isključivo putem naših digitalnih kanala i servisa, a to je pravac u kom se čitav svet kreće.

Čak i ako banka nije u gradu stanovanja, žitelji mogu da otvore mRačun potpuno online preko mobilnog telefona, dovoljno je da se preuzme Addiko mobilna aplikacija i uz nekoliko klikova otvori Addiko mRačun. Kakvo je interesovanje za ovu uslugu? Iz kojih gradova, u kojima nije banka prisutna fizički, najviše ima zainteresovanih?

Ovo je zaista fantastična pogodnost koja je mnogim građanima Srbije omogućila da iz komfora svog doma, odnosno sa bilo kog mesta, otvore račun u banci i započnu sa korišćenjem naših finansijskih usluga. Reč je o proizvodu koji je u potpunosti E2E, odnosno računu koji klijenti mogu da otvore za samo nekoliko minuta uz video identifikaciju i potpisivanje kompletne dokumentacije PIN kodom, maksimalno sigurno, u potpunosti elektronski i bez odlaska u ekspozituru.
Zanimljivo je reći i to da je ova usluga izuzetno značajna, ne samo za građane koji žive u sredinama gde naša banka nije fizički prisutna, budući da najveće interesovanje za Addiko mRačunom postoji upravo u Beogradu, Novom Sadu i drugim velikim gradovima. Razlog tome je krajnje praktičan. Naime, živimo u svetu gde se gotovo niko ne može pohvaliti viškom slobodnog vremena. Zbog toga je mogućnost da se u banci otvori račun bez dolaska u ekspozituru naišao na izuzetno interesovanje građana.

Ono što je nekad bilo u domenu naučne fantastike, kada je reč o digitalnom bankarstvu, sada postaje standard. U kom pravcu će se dalje razvijati digitalne usluge?

Digitalna transformacije je sadašnjost, ali i budućnost bankarstva u svetu, a time i u Srbiji. Naravno, banke nisu jedine koje integrišu najnovija digitalna rešenja u svoje poslovanje. Samo pre nekoliko nedelja stručnjaci Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje su najavili da će veoma brzo i u Srbiji roboti, odnosno veštačka inteligencija biti angažovana na čitanju i tumačenju laboratorijskih nalaza građana, a potencijalno i na njihovom terapijskom savetovanju. Dakle, veštačka inteligencija i njena upotreba su sve više naša stvarnost.

Banke u Srbiji već ozbiljno rade na tom polju i Addiko ima moderan Chatbot koji klijentima omogućava da u bilo koje doba dana dobiju pravovremene informacije i podršku. Reč je o Chatbotu koji je sposoban da samostalno uči i da rešenja do kojih je došao reprodukuje na sve identične situacije u budućnosti.

Sve to će nam u narednom periodu omogućiti mnogo brže i pouzdanije odobravanje kredita klijentima, omogućiće nam donošenje mnogo pouzdanijih risk odluka, ali će nam svakako doneti i velike uštede. Procene su da bi kompanije zahvaljujući upotrebi veštačke inteligencije i rešenja koja se zasnivaju na njima, mogle da smanje svoje operativne troškove za čak 30 odsto do 2030. godine, što je svakako značajan podsticaj za sve koji odgovorno pristupaju svom poslu.   

Sa druge strane, digitalna transformacije je nama u Addiku omogućila da se mnogo bolje povežemo sa brojnim trgovinskim lancima u Srbiji, odnosno vodećim domaćim kompanijama koje svojim kupcima omogućavaju da njihove usluge i proizvode kupe uz povoljne pozajmice naše banke. Takvo povezivanje će se nastaviti, a najveći benefit od svega će naravno imati klijenti.

Poslednjih godina banka je bila u tranziciji prelaska iz univerzalne banke na specijalizovanu, portfolio čini 80 odsto specijalizovanih usluga. Da li će u jeku rasta konkurencije i ukrupnjavanja bankarskog tržišta šansu upravo imati manje specijalizovane banke?

Mi zaista verujemo u takav pristup. Naime, Addiko banka je banka koja je specijalizovana za brze i povoljne keš kredite i sa takvim pristupom ćemo nastaviti u narednom periodu. Naša želja je da kod građana Srbije budemo banka prvog izbora kada je reč o keš kreditima i da građanima omogućimo da nas dožive na takav način.

Naravno, za nas ovo nisu samo reči, jer Addiko banka intenzivno i svakodnevno radi na unapređenju svojih usluga i na unapređenju njihove dostupnosti građanima. Na tom polju smo učinili dosta i građani u našoj banci mogu da dobiju kredite do čak 600 hiljada dinara u potpunosti online, samo preko naše mobilne aplikacije. Reč je o procesu koji u proseku traje kraće od 15 minuta i predstavlja jednu od zaista najautomatizovanijih i najefikasnijih usluga na bankarskom tržištu.

Veliki iskorak smo u radili i kada je reč o kreditima koje građanima odobravamo u najvećim lancima tehničke opreme u Srbiji kao što su Gigatron, Tehnomanija, Tehnomedia i Metalac. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa ovim kompanijama, naša banka je svim građanima omogućila da u njihovim prodajnim objektima za samo nekoliko minuta dobiju ne samo informaciju da li određeni proizvod mogu da kupe uz naš kredit, već i da to zaista urade na licu mesta po povoljnoj kamatnoj stopi i često specijalnoj ceni prodavaca. Ovo je sasvim sigurno jedan od najbržiš keš kredita koji su danas dostupni građanima Srbije i za kojim u Addiko banci postoji velika potražnja.

Naše akcije na berzi kupuju kompanije koje veruju u naš poslovni potencijal

Addiko Grupa osim u Srbiji posluje u regionu: Austrija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Addiko banka AG izlistana je Bečkoj berzi, a nedavno je objavljeno da je nakon kupovine 7,33 odsto akcija Addiko banke u Beču, preko kompanije Infenity Management Limited, čiji je krajnji vlasnik domaći biznismen Miodrag Kostić, to bila transakcija u prošloj godini, a da nema značajnijih planova o daljoj kupovini akcija u ovoj godini. Kako vi vidite dalje konsolidaciju bankarskog tržišta u Srbiji?

Svi smo svedoci velikih vlasničkih promena koje su se tokom poslednje dve godine odigrale na domaćem bankarskom tržištu. AIK banka je uvećala svoju tržišnu aktivu i postala treća najveća banka u Srbiji, dok su u toku integracije i u Raiffeisen banci, kao i u NLB-u.

Poslednjih godina je sasvim jasno da se rast na domaćem bankarskom tržištu najjednostavnije i najbrže može osigurati preuzimanjem i spajanjem sa nekom drugom bankom. Addiko Grupa u okviru koje posluje i naša banka u Srbiji je listirana na berzi u Beču i akcijama naše grupe se slobodno trguje. To znači da naše akcije kupuju kompanije koje veruju u poslovni potencijal grupe, a samim tim i u poslovni potencijal Addiko banke u Srbiji. Kompanija čiji je vlasnik gospodin Miodrag Kostić, a koji već godinama upravlja AIK bankom u Srbiji i Gorenjskom bankom u Sloveniji, u prilici je da bolje i direktnije od mnogih drugih investitora prati naše poslovanje na ovom tržištu, kao i da procenjuje isplativost ulaganja u Addiko. Činjenica da kompanija gospodina Kostića postepeno povećava vlasnički udeo u Addiko Grupi, govori samo o tome da oni prepoznaju razvojni potencijal i uspešnost našeg poslovanja, jer da toga nema ne bi ulagali u naše akcije. Sve to je za nas dodatna tržišna potvrda da radimo dobro i uspešno.

Saradnja sa Uniqa osiguranjem

Addiko banka u saradnji sa Uniqa osiguranjem nudi bankoosiguranje kredita, ali i neke druge vrste neživotnog osiguranja. Da li je u planu proširivanje usluga iz segmenta osiguranja?

Addiko banka već dosta dugo ima izuzetno dobru saradnju sa Uniqa osiguranjem i to je partnerstvo koje ćemo u narednom periodu samo još više razvijati. Trenutno naš najveći fokus je na osiguranju kredita, odnosno uredne otplate pozajmica koje su građani uzeli u banci. Ovo osiguranje je pogodnost koja našim klijentima pruža dodatnu sigurnost i umanjuje njihov psihološki pritisak, podstičući ih da planove koje imaju ne ostavljaju za sutra, već da uz našu podršku započnu njihovo ostvarenje. Zanimljivo je reći da je čak 65 odsto svih kredita građana u našoj banci osigurano, što samo još jednom potvrđuje koliko je ova mogućnost korisna i važna. Svakako planiramo dalji razvoj naše saradnje sa Uniqa osiguranjem i da osiguranjem pokrijemo i druge kreditne proizvode u našoj ponudi. Sasvim je izvesno da će to najpre biti dozvoljeni minus u Addiko banci, jer nas sve veći broj klijenata pita za takvu mogućnost. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde