Naftni gigant „ne da“ direktoru da ode u penziju

Foto: Chevron

Naftni gigant Chevron razmatra ukidanje obavezne starosne granice za odlazak u penziju za izvršnog direktora Majka Virta.

Ako se odluka donese, to bi Virtu omogućilo da ostane generalni direktor na duži period, piše Wall Street Journal.

Neki članovi odbora su rekli, piše list, da naftna kompanija nema internog kandidata spremnog da nasledi Virta. Virt bi krajem 2025. trebao da dostigne fiksnu starosnu granicu za penzionisanje od 65 godina. On je u kompaniji više od 40 godina, a preuzeo je ulogu izvršnog direktora 2018. Tada se kompanija borila sa prekoračenjem troškova projekata i njen profit je bio smanjen zbog naftnih tržišni turbulencija.  Članovi odbora su rekli da ne vide razlog za penzionisanje izvršnog direktora koji je dobro poslovao.

Sve se promenilo 1980-ih

Pre 1980-ih, mnogi od najviših rukovodilaca kompanije bili su na poziciji generalnog direktora na kraće vreme. U proseku 5 do 6 godina. Nakon talasa velikih spajanja, rukovodioci su počeli da ostaju mnogo duže kako bi nadgledali transformacije kompanije.

Od tada, Chevron-ovi izvršni direktori su na toj poziciji bili oko osam do 11 godina.

Chevron višegodišnji proces planiranja sukcesije obavlja dok se suočava sa geopolitičkom neizvesnošću rata u Ukrajini, izgledima ekonomskog usporavanja i potencijalnih turbulencija na tržištu nafte, kao i političkim pritiskom SAD i Evrope da se pripreme za budućnost koja manje zavisi od fosilnih goriva.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde