Jedna od najbogatijih žena u Kini preuzela kompaniju od oca

Foto: Youtube screenshot / Weibo

Jedna od najbogatijih žena u Kini preuzela je Country Garden, vodećeg investitora u oblasti nekretnina, nakon što je njen otac dao ostavku na funkciju predsednika.

Jang Huijan je nasledila svog oca Janga Guoćanga na mestu predsednika kompanije koju je on osnovao, prema podnesku dostavljenog berzi u Hong Kongu, u kojoj se navodi da je imenovanje stupilo na snagu istog dana.

Jang (68), podneo je ostavku na mesto predsedavajućeg „zbog starosti“, navodi se u saopštenju.

Stariji Jang je bio farmer i građevinski radnik pre nego što je osnovao Country Garden 1992. Za nešto više od jedne decenije firma je izrasla u jednog od najvećih investitora u oblasti nekretnina u zemlji.

Kompanija je izašla na berzu u Hong Kongu 2007.godine i tom prilikom skupila rekordnih 1,7 milijardi dolara. Prošle godine, Country Garden je bio broj 1 u Kini po prodaji, koja je dostigla 67 milijardi dolara, prenosi CNN.

Druga najbogatija u Kini

Jang (41) je bila kopredsedavajući kompanije od 2018. godine i zajedno sa ocem upravljala svakodnevnim operacijama. Njena neto vrednost iznosi 9,2 milijarde dolara, prema Bloomberg-ovom indeksu milijardera. To ju je svrstalo na drugu poziciju najbogatijih žena u Kini, jer je ispred nje samo Vu Jajun, 59-godišnja osnivačica kompanije Longfor Properties, koja ima bogatstvo od 9,7 milijardi dolara.

Bogatstvo Jang Huijan uglavnom potiče od većinskog udela u Country Gardenu, koji joj je u velikoj meri preneo njen otac 2005. godine, dve godine pre izlaska na berzu.

Problemi u Kini

Jang je dao ostavku u trenutku kada je kinesko tržište nekretnina u istorijskom padu. To se dešava od 2020.godine, a Peking je počeo da se bori protiv prekomernog zaduživanja investitora kako bi obuzdao svoje visoke dugove. Dužnička kriza je pogodila industriju nakon što je Evergrande, drugi najveći investitor u Kini, doživeo ozbiljnu krizu i neisplativši dug krajem 2021.

Ostavka Janga Guoćanga je poslednja u nizu odlazaka istaknutih preduzetnika na tržištu nekretnina. Funkcije je napustilo nekoliko osnivača i predsednika kompanija koje se bave nekretninama, među kojima je i pomenuta najbogatija žena Kine, Vu Jajun, koja je u oktobru prošle godine dala ostavku “zbog zdravstvenih i starosnih razloga”.

https://bonitet.com/ko-je-najbogatija-zena-nemacke-i-kako-je-povezuju-sa-nacistima/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde