Jevtić: Brzo prilagođavanje dalo je odlične rezultate

Obeležena pandemijom koronavirusa, 2020. godina ostaće upamćena kao nepredvidiva, teška i nestabilna godina u kojoj su se već tada osetile katastrofalne posledice najpre u  broju ljudskih žrtava, a potom i u materijalnom smislu, dok se krajnjem ishodu još uvek ne vidi kraj. Iako su, u otežanim uslovima poslovanja, mnoge kompanije iz oblasti turizma, avio-saobraćaja i ugostiteljstva doživele  potpuni krah, slučaj sa osiguravajućim društvima bio je nešto drugačiji. Uspeli smo da pokažemo otpornost i fleksibilnost, te nepovoljne uslove preokrenemo u našu korist i tako zabeležimo mali porast u oblasti životnih i neživotnih osiguranja na tržištu u zemlji“, kaže Dejan Jevtić, predsednik IO AMS osiguranja u intervjuu za časopis „Svet osiguranja“.

Ipak, imunost na krizu nije došla, kako kaže, sama po sebi, već je rezultat brzog i dobrog reagovanja na promenu, reorganizacije, prilagođavanja i unapređenja proizvoda i usluga, te digitalizacije poslovanja.

„Naučili smo kako da se u kratkom roku prilagodimo i promenimo način poslovanja u skladu sa novonastalom situacijom, što je dalo odlične rezultate, ali i dobar osnov za dalje poslovanje, naročito u domenu pojednostavljenja i ubrzanja procesa rada“, ističe Jevtić.

Koji segmenti poslovanja u AMS osiguranju su pretrpeli najveće promene usled pandemije?

Kao što sam već spomenuo, AMS osiguranje uspešno se prilagodilo novonastalim okolnostima, prouzrokovanim pandemijom koronavirusa, pa su tako preduzeti brojni koraci ka digitalizaciji pojedinih procesa i pojednostavljenju komunikacije sa korisnicima naših usluga.Aktivnosti na daljoj digitalizaciji pojedinih segmenata poslovanja su planirane i za naredni period, sa ciljem jednostavne, brze i efikasne komunikacije sa klijentima, uz poštovanje njihovih prava iz ugovora, pružanja što kvalitetnije usluge i generalno, unapređenja procesa rada. Prethodna godina je donela i izazove u pogledu pribave pojedinih vrsta osiguranja, naročito kod putnog  zdravstvenog osiguranja, pa su se osiguravači u Srbiji okrenuli ka proširenju svojih paketa usluga uvođenjem dodatnog pokrića za slučaj bolesti COVID-19. Uz to, usled pandemije, a naročito u toku vanrednog stanja, naše Društvo reorganizovalo je poslovanje i zaposlene preorijentisalo na rad od kuće, u skladu sa prirodom posla koji obavljaju, osiguravajući tako kontinuitet usluge, zadržavajući produktivnost i očuvanje radnih mesta, istovremeno obezbeđujući  sigurnost i zdravlje radnika. Rad od kuće svakako je nešto novo za nas, ali zahvaljujući napretku u informaciono-komunikacionim tehnologijama, omogućen je nesmetan rad na daljinu, uz poštovanje svih procedura.

Koliko vam se isplatilo ranije ulaganje u web shop budući da mnoge analize pokazuju da su potrošači počeli intenzivnije da koriste onlajn trgovine?

Poslednjih godina digitalizacija usluga svakako nam je bila u fokusu, jer smo prepoznali značaj razvoja tehnologija i promenu potreba potrošača i shvatili da ukoliko želimo uspeh, moramo biti u koraku sa vremenom. Stoga ulažemo velike napore u razvoj web shop-a – onlajn platforme za kupovinu polisa na sajtu AMS osiguranja, koju smo aktivirali još pre pet godina. Do sada smo uspešno kreirali onlajn prodaju polisa putnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja domaćinstva i veoma smo zadovoljni reakcijom naših osiguranika. Uz to, onlajn kupovinu polisa omogućili smo i putem AMSS napredne i moderne aplikacije za mobilne telefone, koja pored usluga osiguranja nudi sve informacije za vozače na jednom mestu – uvid u stanje na putevima i graničnim prelazima, pomoć na putu, uvid u stanje iskorišćenih pogodnosti koje im pripadaju kao vlasniku članske kartice, kalkulator registracije vozila, informacije za vozače sa važnim telefonima i drugo. Ispostavilo se da je pandemija samo ubrzala povećano korišćenje web shop-a, te da je primetno uvećan broj korisnika digitalnih usluga, što nam daje vetar u leđa da i dalje ulažemo sredstva, usavršavamo i proširujemo naše digitalne usluge.

Koje od uspostavljenih navika potrošača mislite da će se zadržati i kad prođe pandemija?

Važno je imati na umu da se navike potrošača menjaju brzim tempom, a da se sada, pod uticajem pandemije one menjaju brže nego ikada. Uplašeni za svoje zdravlje, potrošači su ograničili svoje kretanje, što se manifestuje upravo kroz  usvajanje novih obrazaca ponašanja. Činjenica je da je pandemija mnoge osvestila kada je reč o rizicima i usmerila ih upravo ka osiguranju kao mestu gde ih čeka određena sigurnost. Smatram da će se među građanima, ne samo zadržati kultura obavljanja svakodnevnih aktivnosti onlajn putem, kako bi se izbeglo fizičko prisustvo, već da će njihovi zahtevi ići ka daljem unapređenju i digitalizaciji i drugih, prvenstveno administrativnih radnji. Primenom najnovijih tehnologija, mi smo digitalizovali proces prijave šteta i osiguranicima omogućili da podnesu odštetni zahtev onlajn na našem sajtu u samo nekoliko koraka ili da to učine putem Viber aplikacije, dostavljajući  neophodnu dokumentaciju u elektronskom formatu. Uz to, omogućili smo da vrlo jednostavno, tako što će uneti broj predmeta i jedinstveni PIN kod koji dobiju uz prijavu, izvrše proveru statusa štete, čime se proces znatno skraćuje. Onaj osiguranik koji se jednom uveri da čitav proces može da završi putem računara ili mobilnog telefona, usvojiće to kao novi model ponašanja jer je neminovno brži, lakši i podjednako siguran.

Jevtić: Brzo prilagođavanje dalo je odlične rezultate

Da li je AMS ostvario zacrtane rezultate u prošloj godini?

Iako je bilo teško predvideti kakav će biti konačan ishod, prema preliminarnim podacima o poslovanju za 2020. godinu, AMS osiguranje  uspelo je da ostvari planirane rezultate. Posebno bih istakao da je ostvarena premija osiguranja viša od one ostvarene tokom 2019. godine, što je, u godini koju je obeležila pandemija koronavirusa, rezultat kojim moramo biti zadovoljni. Sa ponosom moram da kažem da je AMS osiguranje u prošloj godini ostvarilo istorijski najvišu premiju u dosadašnjem poslovanju, što predstavlja potvrdu poverenja koje smo izgradili kod osiguranika i dodatni podstrek da u godinama koje dolaze budemo još bolji. U 2020. godini potvrđeno je strateško opredeljenje Društva da nastavi sa razvojem portfelja dobrovoljnih osiguranja, uz zadržavanje stabilne pozicije osiguranja od autoodgovornosti. Ovakvi pozitivni rezultati, ostvareni u izuzetno teškoj godini, dokazuju da imamo veliki potencijal za dalji stabilan rast na tržištu osiguranja u zemlji. Uprkos pandemiji, naše poslovanje nesmetano funkcioniše, održavajući kvalitet naše usluge kroz brzu i efikasnu isplatu šteta, uz minimalan broj prigovora korisnika. Uspeli smo da odgovorimo svim obavezama, čak i u kriznim situacijama, te zadržimo visokorangiranu poziciju na tržištu, što nas čini više nego zadovoljnima.

Portfelj AMS osiguranja u najvećoj meri čini AO osiguranje i kasko osiguranje. Prošle godine je zabeležen pad kako polovnih tako i novih automobila. Da li mislite da takav trend može da utiče i na ukupnu premiju u ovim segmentima? 

Svakako da je prethodna godina poslovno bila vrlo izazovna pogotovu kada su u pitanju dobrovoljna osiguranja. Trend prodaje vozila koji je zabeležen u prethodnoj godini je posledica mera koje su preduzete usled pandemije koronavirusa i uticaja koje su te mere imale na ekonomsku situaciju. Takav trend se može posmatrati i kao mera opreza građana i privrede u datoj situaciji zbog neizvesnosti koju je sa sobom nosila. Kako se pronalaskom vakcine nazire nada u borbi protiv pandemije, tako i povratak u normalne životne tokove i privredno poslovanje, verujemo da će rasti i trend prodaje novih i polovnih vozila u godini pred nama, a shodno tome očekujemo i rast premije kasko osiguranja i autoodgovornosti u odnosu na prethodnu godinu. Kao Društvo kontinuirano osluškujemo potrebe tržista i osiguranika i shodno tome prilagođavamo svoje prozivode i usluge, kako bi što bolje i kvalitetnije odgovorili zahtevima klijenata, što nam daje osnov za čvrsto ubeđenje u ostvarenje poslovnih planova za 2021. godinu, kako u segmentu autoosiguranja tako i u svim ostalim segmentima poslovanja. Svakako da makroekonomski pokazatelji imaju uticaja, te u tom smislu mera opreza uvek postoji, ali smo uvereni da imamo dovoljno sposobnosti i znanja da kao Društvo spremno odgovorimo na sve izazove. Nastojaćemo da zajedničkim snagama nastavimo sa promotivnim i edukativnim aktivnostima u širenju svesti o potrebi osiguranja kao prevenciji i smanjenju rizika, jer upravo tim aktivnostima možemo proširiti tržište osiguranja.

Da li imate informacije u vezi sa novim zakonom o AO koji se godinama najavljuje? Čini se da na tom tržištu postoje i dalje brojni problemi. Kakvo je vaše mišljenje?

Aktivnosti na izradi novog zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju i dalje su u toku. U našem portfelju najveće učešce u strukturi ima upravo osiguranje od autoodgovornosti, te nastojimo da budemo aktivni učesnici prilikom diskusija o potencijalnim rešenjima i predlozima. Kompromis po ovom pitanju je neophodan i buduća zakonska rešenja trebalo bi da budu prilagođena zahtevima tržišta. U svakom slučaju, dok je važeći Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju na snazi, zalažemo se za bezrezervno poštovanje njegovih odredbi, a svaki dijalog među osiguravačima vidimo kao napredak ka formiranju konačnog rešenja.

Da li ste možda tokom ove godine planirali da uvedete neke inovacije? Jesu li krizne godine upravo vreme za investicije u inovacije ili za to treba sačekati bolja vremena?

Zadovoljstvo mi je što mogu da se pohvalim da je Auto-moto savez Srbije nedavno pokrenuo svoje zvanično glasilo „Auto-moto reviju“, koja svakog meseca izlazi u formi besplatnog onlajn časopisa, sa ciljem da se sadržajem obuhvati sve ono što zanima učesnike u saobraćaju, a prvenstveno vozače. Novi projekat posvećen je informisanju 100.000 AMSS članova, kao i svih drugih aktera neposredno ili posredno vezanih za aktivnosti koje se tiču saobraćaja i kao takav u širem smislu predstavlja novi kanal komunikacije sa vozačima, ali i postojećim i potencijalnim osiguranicima. Kreiran u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministastvom saobraćaja, Agencijom za bezbednost saobraćaja, JP „Putevima Srbije“ i drugim državnim institucijama, sadržaj ovog časopisa građanima je dostupan u onlajn izdanju na sajtu www.amss.org.rs/revija, kao i u AMSS mobilnoj aplikaciji. Sa druge strane, AMS osiguranje je prošle godine, između ostalog, podržalo inicijativu Narodne banke Srbije i počelo sa primenom IPS sistema plaćanja, te na taj način omogućilo svojim osiguranicima da plaćanje polisa kasko, imovinskog i putnog zdravstvenog osiguranja vrše beskontaktno i u jednom potezu. Instant plaćanje putem IPS QR koda predstavlja novu generaciju plaćanja i omogućava plaćanje bez korišćenja keša ili platnih kartica, skeniranjem QR koda sa računa u aplikaciji banke na mobilnom telefonu. Uplatnica se popunjava automatski svim neophodnim podacima, a osiguraniku ostaje samo da potvrdi plaćanje ili promeni iznos ukoliko je potrebno. Sistem je veoma jednostavan, brz i siguran i predstavlja pravo olakšanje posebno kada se premija plaća u ratama, jer se izbegava unošenje podataka na uplatnice čime se u potpunosti uklanja rizik od pravljenja grešaka. Dakle, ispostavilo se da su krizne okolnosti uticale na to da društva unapređuju svoje proizvode i usluge i konkretno, svoje poslovanje što više digitalizuju. U ovom slučaju, nužno su se rodile i usvojene su brojne ideje za pojednostavljenje i ubrzanje procesa rada, od kojih će se mnoge primenjivati i ubuduće. Sposobnost da se iskoristi novonastala situacija, odlika je uspešnih kompanija i zato uvek ima prostora za investiranje u inovacije.

Najavljuje se da će i ova godina biti teška, brojne kompanije iz realnog sektora su u problemu, a prognozira se i rast broja nezaposlenih i pad kupovne moći. U kojoj meri će kriza tokom ove godine uticati na poslovanje osiguravača u celini?

Kao čitav svet, i osiguravači su se suočili sa izazovima kontinuiteta poslovanja u uslovima pandemije. Ipak, efikasno se prilagođavajući novonastalim okolnostima, osiguravajuća društva su reorganizacijom poslovnih aktivnosti uspela da odgovore na izazove i tako pokažu da su siguran i stabilan sektor. Mi obezbeđujemo finansijsku pomoć građanima u određenim situacijama, a kada nastupe globalne krize kao što je ova, oni se radije okreću onima koji mogu da im pruže sigurnost. No, sama potreba građana da smanje rizike i osiguraju se, ne može biti dovoljan razlog za opstanak sektora. Osiguravajuća društva su automatizovala poslovne procese na bazi digitalizacije, kako bi se nastavilo njihovo neometano obavljanje, što je donelo dobre rezultate i građani Srbije mogu biti spokojni kada je reč o ispunjavanju obaveza osiguravača prema njima. Uspeli smo da odgovorimo na zahteve organizacije poslovanja i obezbeđivanja nesmetanog obavljanja privrednih aktivnosti, te sačuvamo radna mesta i stabilnost ukupnog finansijskog sistema. Verujem da se već nazire svetlo na kraju tunela, a dalji rast tržišta osiguranja u Srbiji zavisiće i od brzine kojom se čitav svet bude oporavljao. Verujem da imamo znanja da kao sektor ne samo zadržimo svoju poziciju u budućnosti, već i da je ojačamo.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde