Još jedan ruski milijarder pozvao na prekid rata u Ukrajini

Listi od nekoliko najbogatijih ruskih preduzetnika koji su javno pozvali na prekid rata u Ukrajini, pridružio se još jedan milijarder.

Pored Mihaila Fridmana, Pjotra Avena i Olega Deripaske, sada je to od ruskog predsednika Vladimira Putina tražio i Andrej Meljničenko.

“Događaji u Ukrajini zaista su tragični. Hitno nam je potreban mir”, rekao je za agenciju Reuters 50-godišnji Meljničenko, prenosi Investitor.

On je tom prilikom upozorio je da će se teške posledice sukoba osetiti upravo na hrani.

“Jedna od žrtava ove krize biće poljoprivreda i hrana”, rekao je Meljničenko, osnivač EuroChema, najvećeg ruskog proizvođača amonijevog nitrata sa sedištem u Švajcarskoj, i SUEK-a, najvećeg ruskog proizvođača uglja.

“Rat je već doveo do skoka cena đubriva, koja više nisu pristupačna poljoprivrednicima”, rekao je Meljničenko preko portparola i dodao kako su lanci snabdevanja hranom, koje je stanje s koronavirusom već poremetilo, sada u još većim problemima. “Sada će to dovesti do još veće inflacije hrane u Evropi i verovatno nestašice hrane u najsiromašnijim zemljama sveta”, rekao je.

Maljničenko se našao na meti zapadnih sankcija, koje su ga označile za “jednog od vodećih poslovnih ljudi uključenih u privredne sektore”.

On tvrdi da nema nikakve veze sa Putinom, ali pre nekoliko dana italijanska policija već mu je zaplenila superjahtu od 143 metra koja je vredna 530 miliona evra.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde