EK usvojila IPARD III program za Srbiju od skoro 300 miliona evra

Redakcija
Redakcija
Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Odlukom Evropske komisije od 09. marta 2022. godine, usvojen  je  IPARD III program Republike Srbije za period 2021 – 2027. godine. Finansijski  doprinos Evropske unije za IPARD III program povećan je u odnosu na prethodni programski  period i iznosi 288 miliona evra.

Investicije koje  će biti podržane  IPARD III programom odnose se na nabavku opreme i mašina, izgradnju i rekonstrukciju objekata. Krajnji cilj ovih ulaganja jeste, pre svega, dostizanje evropskih standarda u oblasti higijene, bezbednosti hrane, dobrobiti životinja i zaštite životne sredine, osnaživanje poljoprivrednih proizvođača za plasman proizvoda na tržište EU, kao i priprema za korišćenje evropskih fondova koji će domaćim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima biti dostupni stupanjem u članstvo EU, kaže se na sajtu ministarstva poljoprivrede, prenosi portal Plodna zemlja.

Mere koje  će biti podržane IPARD III programom Republike Srbije za period 2021 – 2027. godine:

  • Mera 1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava;
  • Mera 3: Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva;
  • Mera 4: Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje;
  • Mera 5: Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja – LEADER pristup;
  • Mera 6: Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu;
  • Mera 7: Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja i
  • Mera 8: Tehnička pomoć (podrška Upravljačkom telu u sprovođenju IPARD programa).

Pored mera koje su već bile akreditovane kroz IPARD II program, IPARD III programom predviđeno je uvođenje novih mera koje će dodatno povećati iskorišćenje dodeljenih sredstava, kao i novih sektora, novih limita finansijske podrške, novih specifičnih kriterijuma u vezi sa površinom i brojem životinja.

Preporučujemo

Pratite nas