Kada Mićko Ljubičić kaže: „Ma, nema tih para“

Satiričar, glumac i preduzetnik Dragoljub Mićko Ljubičić, bio je gost Pojačalo podkasta u kojem je govorio o svojoj karijeri. Od početaka u Indeksovom radio pozorištu, agenciji Tim talenata, pa sve do aktuelne serije Kljun gde je glumio.

U jednom delu ovog razgovora, gde priča o svom prvom poslu, Ljubičić daje ličnu definiciju onoga što bi se moglo nazvati “poslovnim moralom”. 

“Mislim da je pravi posao za svakog čoveka samo onaj koji bi radio i za džabe. Svim srcem, energijom, duhom, bez razmišljanja o novcu”, kaže Ljubičić i dodaje da to ne znači da u sledećoj instanci, u drugom koraku, ne treba da bude: “čekaj, od nečega mora da se živi”. Ali to nikad nije prvi korak, kaže on. 

Ljubičić vidi to kao osobinu koja mu je i dan danas ostala. 

Nikad prvenstveno ne razmišljam kroz pare. Šta god radio. I u svojoj agenciji, koja je komercijalna koja se bavi izradom kampanja. Možeš da dođeš da me platiš, ali ako ja vidim da to što ti radiš i što hoćeš da ti ja to iskomuniciram sa javnošću putem oglašavanja, nije nešto sa čim se ja suštinski slažem, ako tražiš od mene da lažem, ja neću to da radim. Ne postoje te pare,” priča Ljubičić i dodaje da zato nikad nije radio političke kampanje i da ih neće ni raditi, iako su to najveće pare u advertajzingu, a objašnjava i zašto.

“Dođu mesec-dva pre izbora, niko ne pita koliko šta košta i kažu: daj neke slogane, samo da pređem cenzus i uđem u kintu.”

Zatim se Ljubičić vraća na početak priče.

“Samo ono što bih radio i besplatno je prava profesija. U suprotnom baviš se nečim drugim, a imaš hobi. Ja zato nikad nisam imao hobi. Zato što je hobi ono što radiš u slobodno vreme. Ja nemam slobodno vreme. Zato što sve ono što radim je moje radno vreme. Sve čime se bavim je istovremeno i moj posao jer sam se opredelio da od toga živim. A onda nema potrebe da imam slobodno vreme, jer je to znak za neko odmaranje, uživanje. Ne, jer uživam u svemu što radim”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. Драго ми је да постоје овакви људи међу нама. Увек сам веровсо да морају да постоје неки принципи који важили хиљаду година пре Христа, та време Христа, св. Саве, данас а важиће и за наредних хиљаду година.
    Један од тих принципа је Љубичић управо дефинисао. Браво!

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde