Kako će Evropa za 10 godina stvoriti 10 tehnoloških giganata?

Predsednik Francuske Emanuel Makron izložio je ambiciozan plan da Evropa do 2030. stvori 10 tehnoloških giganata vrednih 100 milijardi evra, u pokušaju da se izbori sa američkim kompanijama koje dominiraju u tom sektoru.

On je to rekao na skupu u Jelisejskoj palati na kome su se okupili predstavnici evropskih startap kompanija. 

Francuska pokušava da poboljša uslove kada je reč o finansiranju novih preduzeća, posebno u kasnijim fazama rasta, kako bi ih smestila u višu ligu gde mogu privući više investitora i vrhunskog osoblja.

Grupa nazvana Scale-Up – koja okuplja evropske startape kao što su Bolt i Blablacar i multinacionalne korporacije poput BMV-a – predstavila je na tom skupu predsedniku Francuske 21 preporuku da pomogne lokalnim tehnološkim gigantima. Plan će se uvrstiti u francusku digitalnu agendu za njihovo predsedavanje Savetom EU koje počinje u januaru 2022. godine.

Francuska će „pokušati da pruži maksimum kada su propisi i napredak u pitanju”, rekao je Makron prisutnima.

Makron je uzeo u obzir neke preporuke “Scale-Up Europe” i obećao podršku takozvanim deeptech – kompanijama koje pružaju rešenja koja se u velikoj meri oslanjaju na nauku i inženjering – davanjem veće uloge Evropskom savetu za inovacije. On je takođe odobrio predlog “Scale-Up Europe” za primenu takozvane evropske tehnološke vize i rekao da će na nivou EU promovisati plan za podsticanje institucionalnih investitora da ulože više novca u startape.

Makron je od dolaska na vlast 2017. godine nastojao da od Francuske napravi startap državu, čineći zemlju privlačnijom stranim investitorima kroz na primer, reformu zakona o radu.

Francuski napori da stvore kompanije čija je vrednost najmanje milijardu dolara i dalje su u senci ekvivalentnih američkih kompanija.

Makron je rekao prošle godine da očekuje da Francuska ima 25 kompanija čija je vrednost najmanje milijardu dolara do 2025. godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde