Kako pokrenuti uslugu dentalnog turizma

Foto: Envato Elements / seventyfourimages

Vlasnici stomatoloških ordinacija i poliklinika sasvim sigurno razmišljaju da, ako već nisu, ponude usluge onoga što se zove dentalni turizam. Izazov je veliki pošto se radi o brzo rastućoj grani, koja donosi ozbiljne prihode. Pored prednosti, koje su uglavnom poznate, pre odluke treba prikupiti i sasvim konkretne informacije. Preciznije – za ovaj korak potrebna je detaljna priprema.

Stomatološki ili dentalni turizam podrazumeva odlazak u drugu državu kod stomatologa, odnosno dolazak stranaca u vašu ordinaciju. Razlozi su niže cene usluga, podjednako kvalitetnih kao u matičnoj državi. Boravak od nekoliko dana u inostranstvu za pacijenta je novo iskustvo, prilika da se obiđu lokalne znamenitosti, probaju specijaliteti kuhinje, možda provede i čitav godišnji odmor. Tako je nastao dentalni turizam, a stomatološke ordinacije su pacijentima iz inostranstva počele da nude pomoć oko smeštaja, ishrane, transfera od i do aerodroma, ulaznica za sportsko-rekreativne sadržaje, izbora tura, vodiča…

Prihodi od pacijenata iz inostranstva poželjni su za svaku stomatološku ordinaciju, ali se ne sme prevideti ni domaći dentalni turizam. On je u svetu, takođe, visoko rangiran, kao oblast koja zavređuje pažnju.

Umesto da čekaju na red u državnim zdravstvenim ustanovama, pacijenti iz manjih mesta mogu da kombinuju svoj odmor sa stomatološkim pregledima i intervencijama u velikim gradskim centrima.  U poliklinici Dental implant expert , na primer, može se jednostavno doći do najvećih imena domaće stomatologije i provesti odmor u Beogradu, u bilo koje doba godine. Dental implant expert, na čijem je čelu svetski poznat i priznat oralni hirurg i implantolog, odnosno maksilofacijalni hirurg prof. dr Zoran Stajčić, čak, nudi besplatan smeštaj i prevoz do aerodroma za pacijente kojima je potrebno uraditi veće implantološko-protetske radove.    

Istražite sve detalje

Pre nego što se opredelite da ponudite usluge dentalnog turizma, proučite tražnju i konkurenciju. Koliko bi pacijenata bilo zaista zainteresovano da duže boravi u gradu u kome imate stomatološku ordinaciju? Ko su ti ljudi i kakve su njihove potrebe, želje, očekivanja? Odakle dolaze i zbog čega? Ako su u pitanju gosti iz inostranstva, koliko se kvalitet i cene stomatoloških i drugih usluga razlikuju u njihovoj i našoj zemlji, i koliko bi bili spremni da potroše na dodatne sadržaje? Koje su vaše prednosti u odnosu na druge slične ordinacije?      

Napravite biznis plan, kao za svaki poslovni poduhvat. Procenite koliko je potrebno da uložite sredstava i kada očekujete da vam se to vrati. Koga bi još od osoblja trebalo angažovati? Da li možete dobiti kredit i pod kojim uslovima? Analizirajte moguća partnerstva sa stomatološkim ili zdravstvenim ustanovama. 

Razmotrite opcije koje možete ponuditi kao smeštaj. Ko može da vam bude pouzdan partner u ovom delu posla i pod kojim uslovima? Za boravak je neophodno obezbediti očekivani komfor, opremljenost, održavanje, higijenu, bezbednost, pravila korišćenja… Sve dodatne aranžmane sa trećim licima neophodno je unapred proveriti, kao i njihov kredibilitet i profesionalnost. Pravni saveti stručnjaka takođe su dobrodošli, pošto ulazite u potpuno novu vrstu poslovnih odnosa.

Svoju novu uslugu potrebno je na najbolji način predstaviti onlajn – na sajtu ordinacije i poliklinike, kao i na društvenim mrežama. Iskustva gostiju važna su u promociji, pa i njih imajte u vidu.

Obavezno navedite jezike koje govori svaki član vašeg tima i jezike za koje će biti obezbeđena pomoć u vašem gradu. Angažujte ako je potrebno prevodioce, ukoliko su pacijenti gosti iz Azije, Rusije, sa arapskog govornog područja.

Budite otvoreni, detaljni i transparentni sa cenama i troškovima. Turistički deo ponude ne bi smeo ni na koji način da umanji kvalitet i značaj stomatološke ponude. Sa pacijentima je neophodno uspostaviti odnos po najvišim profesionalnim standardima, uz maksimalnu brigu za njihovo oralno zdravlje i uspeh intervencije. Samo tako će moći da ponesu lepe uspomene i sa ostatka aranžmana, i preporuče vas u krugu svojih poznanika i prijatelja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde