Više
  - Reklama -

  Kipar više neće biti “poreska oaza”

  Još članaka iz ove rubrike

  Kipar, koji je godinama slovio za poresku oazu koju su koristile kompanije iz celog sveta, narednih meseci planira da stavi tačku na sve što je ovu zemlju dovelo na loš glas, a to bi značilo i udarac na privrednike koju su koristili njene poreske povlastice

  Kiparske vlasti, naime, planiraju da naprave registar u kome će biti vlasnici svih kompanija registrovanih u ovoj zemlji, a s ciljem da rasvetli netransparentne i složene korporativne strukture iza kompanija-paravana.

  Pojedinosti o hiljadama firmi registrovanih na tom mediteranskom ostrvu počeće da se prikupljaju od 16. marta.

  Na Kipru se pre desetak godina, pri prodaji firme nije plaćao porez na kapitalnu dobit od 20 odsto. Takođe, ako knjiži profit u of-šor zoni, vlasnik tamo može da isplati i dividendu i ponovo izbegne oporezivanje od 20 odsto.

  S druge strane, osnivanje i održavanje kompanije na Kipru znalo je i da košta dosta. Plaćaju se usluge oko održavanja kompanije, naknada direktorima i sekretaru kompanije.

  Koštaju i lokalne usluge vođenja knjiga i sačinjavanja godišnjih finansijskih obračuna. Propisana je i obaveza revizije tih obračuna. Nisu jeftine ni bankarske usluge, a nadasve povremena putovanja na Kipar i nazad, piše Blic.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo