Ko će biti prvi „zeleni“ milijarder u Britaniji?

Najava da će spajanje preko SPAC-a vredno 2,2 milijarde dolara između startapa za male električne letilica za vertikalno poletanje sa sedištem u Velikoj Britaniji “Vertical Aerospace” i Broadstone Acquisition Corp.,  učiniće osnivača britanske kompanije Stefana Ficpatrika prvim “zelenim” milijarderom u Velikoj Britaniji.

(SPAC-ovi ili kompanije s “praznim čekom” prikupljaju kapital putem inicijalnih javnih ponuda (IPO) za kupovinu postojećih preduzeća. Nekada su bili marginalni deo tržišta, ali je njihova popularnost eksplodirala u prethodnom periodu. Prošle je godine je 229 SPAC-ova u Sjedinjenim Državama prikupilo 76 milijardi dolara, u odnosu na samo 13 milijardi dolara u 2019, prema Goldman Sachsu.)

Ficpatrik, poznat kao čovek koji stoji iza energetske kompanije “Ovo”, većinski je deoničar “Vertical Aerospace” i verovatno će posle spajanja sam vredeti preko milijardu dolara, piše magazin Forbes.

Mali avioni ovog startapa ne zahtevaju piste i namenjeni su za upotrebu u urbanom okruženju za kratka putovanja bez korišćenja ugljenika, a kako tvrde u kompaniji njihova električna letilica VA-Ks4 može da pređe oko 160 kilometara noseći četiri putnika i pilota. 

“Vertical Aerospace” je ovih dana objavio da će kao investitori  u posao ući i American Airlines, Avolon, Honeyvell i Rolls-Royce, zajedno sa Microsoftovom grupom rizičnog kapitala M12, i drugim kompanijama. U startapu saopštavaju da već sada imaju uslovne porudžbine za 1.000 aviona, vredne čak 4 milijarde dolara.

Ko je Stefan Ficpatrik?

Rođen u Belfastu, Stefan Ficpatrik stigao je na britansku poslovnu scenu 2009. godine sa kompanijom “Ovo”. Pre toga je, kako sam kaže, nakon prvih neuspešnih pokušaja u biznisu, bio prinuđen da u Londonu traži „pravi posao“ u bankama poput Societe Generale i JP Morgan.

Kompanija “Ovo” potrošačima nudi planove za 100% zelenu električnu energiju, koristeći izvore kao što su sunce, vetar, voda, plima i oseka. Prihodi kompanije su u 2019. godini dostigli 1,9 milijardi dolara, što je 40% više u odnosu na prethodnu godinu. 

U februaru 2019. godine korporacija Mitsubishi kupila je 20% udela u Ovo-u, procenjujući kompaniju na 1,4 milijarde dolara. Ficpatrik je i dalje vlasnik oko 64% ​​kompanije i izvršni je direktor. 

Zajedno sa OVO i Vertical Aerospace, Ficpatrik je osnovao „inteligentnu energetsku platformu“ Kaluza 2018. godine kako bi pomogao dobavljačima energije širom sveta da smanje svoje troškove. Tvrdeći da radi sve, od naplate do pametnog punjenja električnih vozila, Kaluza se opisuje kao cloud platforma u realnom vremenu koja pomaže dobavljačima da upravljaju svojom mrežom.

Kada se spajanje završi kasnije tokom 2021. godine, Ficpatrik će verovatno postati prvi „zeleni“ milijarder u Velikoj Britaniji, zaključuje Forbes. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde