Ko je čovek enigma, najbogatiji Azijac koji ne voli da se petlja sa ljudima?

Nemam naviku da laskam i govorim hvale o sebi“ u jednom od retkih intervjua kineskim medijima je rekao Žong Šanšan (67), najbogatiji čovek Kine i Azije. Dodao je i da ne voli da se petlja sa ljudima i da ’mora da ide da pije’. Ovo poslednje je u bukvalnom prevodu, ali za poslovni svet Kine znači da mora da ide da radi jer kineski poslovni običaji podrazumevaju i dobre obroke kojima se dogovori zaključuju.

Čovek enigma

Žong Šanšan, vlasnik kompanije Nongfu Spring (koja proizvodi flaširanu vodu) i farmaceutske kuće Beijing Wantai Biological, bio je i ostao enigma. ’Pojavio se niotkuda’, kako pišu azijski mediji i za nekoliko godina napravio imperiju. Analitičari pišu da poslovi Žonga vrede preko 66 milijardi i beleže rast. Jedno od objašnjenja su i oblasti kojima je Žong odabrao da se bavi – voda i lekovi. Delovi prošlosti, sadašnjost i budućnost bez kojih se ne može.

Najbogatiji čovek Azije je poznat pod nadimkom ’usamljeni vuk’. Prekršten u samotnjaka nije samo zato jer nikako ne komunicira sa medijima, već zato jer se u poslovnom svetu zna da nema veze sa ostalim uticajnim i bogatim Kinezima. Njegove kancelarije su u centru poslovno živahnog Hangdžou-a, ali Žong nikada ne prisustvuje poslovnim dešavanjima, kako svedoči China Economic Weekly.

Jedan od Žongovih bivših poslovnih partnera rekao je državnim medijima da je jednom imao priliku da prisustvuje industrijskoj konferenciji zajedno sa Žongom. Žong je izašao na scenu i kroz ceo govor vređao prisutne. Pomenuti svedok-partner nije navodio uvredljive detalje.

Kada se na sve dodaju i njegove mizantropske izjave, ’usamljeni vuk’ dobija smisao. S tim da se ova ’vučja’ osobina može povezati i sa osetnom promenom kineske diplomatske strategije koja je oštrija i agresivnija poslednjih godina. ’Vukovi ratnici’ je termin na koji moćete naići u medijima. Diplomatija vuka ratnika objašnjava ispoljavanje ovakvog agresivnog ponašanja kineskih državnih službenika. Piter Martin, koji je bavio ovom temom, navodi promene u ponašanju kao što je vikanje na strane kolege, iznenadni izlasci sa međunarodnih sastanaka, vređanje stranih lidera.

Sledeći ovakav stil, Žong bi mogao da uđe u ’vučju ratničku’ ekipu. Da li je to pitanje nacionalnog trenda ili temperamenta pomenutog milijardera – pitanje je na koje iz medijskih perspektiva nema odgovora.

Vodom među najveće igrače

Žongovi poslovni počeci nisu baš reprezentativni temelji na kojima se zida svetska biznis imperija, bar ne za prosečnog posmatrača. Sam podatak da je napustio školu sa 12 godina, zabrinjava, pogotovo u jednopartijskoj klimi i na samom pragu Mao Cedungove kulturne revolucije. Nema o Žongu mnogo podataka, ali možete u azijskim medijima pronaći da je radio na građevini, pa i u medijima kao novinar. Seli se, a verovatno beži na jug, na ostrvo Hainan, gde se bavio prodajom pečuraka, rakova i kornjača. Tu je zarađivao i kao dostavljač vode i agent za prodaju suplemenata za imunitet. Priznaćete, zanimljiv spisak zanimanja koji se zaustavlja na vodi, i to flaširanoj, sa crvenim zatvaračem i tradicionalnom kineskim motivima (Nongfu Spring).

Zapravo se Žongov poslovni put tu ne zaustavlja. Naprotiv, tek počinje. Godine 1996, osniva kompaniju sa idejom da flašira vodu koja nije destilovana, što je bio tadašnjih standard za Kinesko tržište. Žong na tržište izbacuje vodu koja u sebi ima minerale što je i mudro marketinški iskoristio kako bi privukao potrošače. Tako je 2012. Nongfu Spring postala najprodavanija flaširana voda u Kini. Osam godina kasnije, kompanija izlazi na berzu, a Žong postaje izuzetno bogat čovek, drugi u redu najbogatijih Kineza.

Danas Nongfu Spring ima zavidan asortiman proizvoda – od vode i čaja, do sokova, kafe i pomorandži, jabuka i pirinča sa kineskog severa.

Najbogatiji Azijac

Ulazak u farmaciju drugi je izuzetan Žongov poslovni potez. Moglo bi se reći i prvi jer je Žong osnovao farmaceutsku kuću Yangshengtang Group tri godine pre Nongfu-a. Bila je specijalizovana za zarazne bolesti i najveća je proizvodna baza u Aziji za dijagnostičke reagense za HIV. Wantai Biological je ogranak ove grupe koji je razvio brzi Covid 19 test (prodat u više od 10 miliona primeraka) kao i sprej za nos.

Wantai Biological je takođe javna kompanija čiji je Žong najveći akcionar. Žong je i jedan od retkih poslovnih ljudi koji su osnovali više od jedne firme vredne nekoliko milijardi dolara. Takođe, fascinatan je broj odbora čiji je član. Prema kineskim poslovnim podacima, Žong je upravljački aktivan u oko 100 kompanija.

Najbogatiji čovek Azije je oženjen, ima troje dece. Najstariji sin ima 34 godine, školovan je u Americi i Kini i jedan je od direktora Nongfu Spring-a, očevog mezimca.

Ko je čovek enigma, najbogatiji Azijac koji ne voli da se petlja sa ljudima?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde