Ko je Pit Vels – kritičar koji je srpsku kafanu stavio u Top 100 NY Times-a?

Foto: Instragram / Kafana

Ovih dana jedna od omiljenih vesti u rubrici ‘lifestyle’ na domaćim portalima je informacija da je jedna srpska kafana našla svoje mesto na prestižnoj listi The New York Times-a.

„Kafana“ koja se nalazi na Ist Vilidžu, ovaj list je stavio među 100 najboljih restorana u Njujorku.

Zauzela je 83. mesto.

Kako je za jutarni program “Probudi se” rekao Vladimir Ocokoljić, vlasnik “Kafane”, mesto na ovoj prestižnoj  listi je “čudo”, jer Njujork ima više od 20.000 restorana.

“Mi godinama predstavljamo našu kulturu i našu hranu ovde, i mislimo da radimo dobar posao,” kaže.

Ocokoljić je pomenuo i čoveka koji je pravio tu listu Pita Velsa.

“Uhvatili smo ga na balkanski šarm”

“On je na svetu verovatno najpoznatiji kritičar hrane. Ovde restorani zapošljavaju ljude koji stoje mesecima i čekaju ispred vrata da ga prepoznaju. U kuhinjama lepe njegove slike na zidu i dočekuju ga.

On je kod nas bio deset puta. Bilo mu je impresivno to što je on hteo samo da popije piće”, rekao je Ocokoljić i dodao da mu je rekao da “nismo mi iz te priče” i ponudio mu hranu.

“Uhvatili smo ga na taj balkanski bezobrazni šarm”, našalio se vlasnik “Kafane”.

Pit Vels je kritičar restorana za The New York Times od 2012. On je postao prvi kritičar lista koji je proširio delokrug restorana i u širem delu Njujorka, ali i počeo sa recenzijama različitih restorana kojima se prethodni kritičari nisu bavili.  

U listu radi već skoro 20 godina, a počeo je kao urednik rubrike o restoranima. Zatim je pisao kolumnu za The New York Times Magazine pod nazivom „Kuvanje sa Deksterom“, o kuhinjskom životu zaposlenog oca.

“Srpska žurka na Aveniji C”

Pre NY Times-a, bio je pet godina urednik članaka u Details-u. Takođe je pisao kolumnu „Uvek gladan“ za Food & Vine, gde je radio kao urednik od 1999. do 2001.

Za “Kafanu“ je u objašnjenju napisao:

„Pite od spanaća i sira koje su visoke kao parče rođendanske torte; pečene crvene paprike sa čilijem boje šartreza; domaće kobasice na žaru; čudne boce furminta i ribole i veliko bianco; dok u uglu sviraju balkanske melodije. Moramo biti u Kafani, ‘sui generis’ srpskoj žurci na Aveniji C.“

Vels je dobio pet nagrada za novinarstvo Fondacije Džejms Berd za pisanje o jelu i piću. Živi u Bruklinu sa svoje dvoje dece.

Na Instagramu ga preti preko 80.000 ljudi, dok je na Twitter-u ta ‘armija veća – preko 130.000.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde