Ko je vlasnik Amasisa, firme koja hoće 100% vlasništva u Alfa plamu?

Kako je saopštila brokerska kuća Momentum, većinski vlasnik vranjskog Alfa plama, firma Amasis, objavila je nakon velikih transakcija na Beogradskoj berzi u sredu, nameru za preuzimanje preostalih akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara.

Na ceni od 18.700 dinara po akciji, u sredu je prometovano 13,1 odsto od ukupnog broja akcija, dok je Amasis svoje vlasničko učešće podigao na 88,4 procenta, navodi se u saopštenju, koje prenosi agencija Beta.

U objavljenoj nameri Amasis navodi da planira da preuzme preostalih 11,6 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a gotovo je izvesno da će nakon okončanja ponude preskočiti prag od 90 procenata koji je uslov za prinudni otkup preostalih akcija.

Šta je Amasis?

Amasis je firma koja posluje u okviru Alco Group u vlasništvu biznismena Miroljuba Aleksića. On je Alco osnovao 1990. godine, a 1995. je otvorio Alco banku, koju je 2007.godine prodao KBC banci. U okviru Alco Group posluju preduzeća u oblasti proizvodnje (Pionir, Hissar, Alfa Plam), hotelijerstva (Tornik Zlatibor, Park Vrnjačka Banja), trgovine (Amasis, Cobex, Jugotehna). Aleksić je dobitnik nekoliko nagrada za menadžera i poslovnog čoveka godine, i član je srpskog poslovnog kluba „Privrednik“.

Konsolidacija vlasništva

Momentum navodi u slučaju otkupa akcija da su manjinski akcionari Alfe godinama ukazivali da većinski vlasnik kompanije obara cenu akcija trgujući sa povezanim licima.

Takođe, kompanija je u nekoliko navrata otkupljivala pa poništavala sopstvene akcije sve sa ciljem krajnje konsolidacije vlasništva koja će očito biti sprovedena po ceni od 18.700 dinara.

Na ovom nivou tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 2,66 milijardi dinara (22,7 miliona evra), dok je Alfa u prošloj godini ostvarila neto profit od 631 milion dinara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde