Ko su Amerikanci koji stoje iza jedne od najvećih investicija u Hrvatskoj?

Foto: Envato Elements / cookelma

Američka kompanija Jabil Inc. najavila je gradnju novog velikog centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku.

Kako prenose hrvatski mediji, dovršetak izgradnje proizvodnog pogona predviđen je za početak 2024. godine. Zapošljavaće više od 1.500 ljudi, a potencira se da je ovo jedna od najvećih investicija u Hrvatskoj.

Čime se bavi ova kompanija?

Kompanija s Floride pomaže kako startapima, tako i velikim kompanijama da svoje proizvode od ideje dovedu do masovne proizvodnje. Ideja same kompanije je da ostanu u senci i budu ‘nevidljivi’, piše tportal.

‘Želimo biti brend koji stoji iza brenda’, rekao je jednom prilikom izvršni direktor Jabil-a Mark Mondelo.

Prošle godine poslovni prihod Jabil-a iznosio je gotovo 32 milijarde evra dok je dobit bila oko 920 miliona evra. Jabil je danas u vlasništvu investicionih fondova i institucionalnih investitora. Najveći pojedinačni deoničari su dva najveća investiciona fonda na svetu – BlackRock i Vanguard.

Apple, HP, Microsoft, General Motors – samo su neki od velikih klijenata kompanija. Prisutni su u potrošačkoj elektronici, telekomunikacijama, vazduhoplovstvu, automobilskoj industriji, energetici, zdravstvu, vojnoj industriji itd.

U njihovom velikom tehnološkom parku u srcu Silicijumske doline u Kaliforniji zaposlena je vojska inženjera i naučnika koji rade sve, od dizajna do brze proizvodnje prototipa.

Kompanija, prema podacima s korporativne stranice, trenutno zapošljava više od 250.000 ljudi širom sveta i prisutna je u 30 zemalja.

Istorija

Kompanija je krenula kao mala manufaktura – ručna izrada štampanih ploča (koriste se u elektronici) – a pokrenuli su je Džejms Golden i Bil Morean 1966. u Detroitu. Brz rast kompanije krenuo je s velikim poslom koji su 1979. odradili za General Motors. 1993. je izašla na berzu a vlasnici su zadržali kontrolu sa više od 70 odsto udela.

Jabil je nastavio da ubrzano raste prvenstveno zahvaljujući greenfield investicijama, prestižući ostale firme iz segmenta proizvodnje elektroničkih komponenti i sklopova. Početkom 2000-tih Jabil je krenuo s velikim akvizicijama. Tako je 2001. od Intela kupio fabriku u Maleziji, iduće godine kinesku firmu Lucent Technologies, zatim pogon na Tajvanu, a 2015. izraelsku firmu Shemer Group itd.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde