Porodične firme širom sveta beleže najbrži rast u poslednjih 15 godina

Foto: Envato Elements / alexlucru123

Porodične firme širom sveta beleže najbrži rast u poslednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a.

U prošloj fiskalnoj godini njih 71 odsto zabeležilo je rast prihoda, a među njima 43 odsto dvocifreni rast.

Gotovo tri četvrtine porodičnih firmi koje beleže dvocifreni rast u poslednjoj fiskalnoj godini su one s jasnim i čvrstim porodičnim vrednostima i uspostavljenom strategijom firme, pokazalo je globalno istraživanje PricewaterhouseCoopersa. Takođe su otkrili rastući trend udela porodičnih firmi voljnih preuzeti vodstvo u održivim poslovnim praksama.

Porodične firme čija je svrha, odnosno misija vezana uz ciljeve održivog razvoja, sudeći prema istraživanju, uspešniji su od ostalih. Održivi razvoj stoga nije trošak, već put do većeg rasta prihoda, istaknuli su iz PwC-a, prenosi Seebiz.

Budući da izazovni makroekonomski uslovi utiču na poslovanje širom sveta, čak su i porodične firme 2023. Uveliko usredsređene na zaštitu svoje osnovne delatnosti, pokrivanje troškova i preživljavanje. To je u anketi istaklo 37 odsto više ispitanika nego lani, dok su digitalna transformacija i uvođenje novih proizvoda i usluga pomalo u drugom planu.

Odnos prema zaposlenima

Iako velika većina vlasnika porodičnih firmi priznaje da su zaposleni bitni za poslovni uspeh, nešto više od trećine (36 odsto) kaže da su usredsređeni na privlačenje i zadržavanje talenta koji im je ključan.

Prema 59 odsto ispitanika, ključ uspešnog suočavanja sa izazovima sa kojima se čak i porodične firme suočavaju u ovim nepredvidivim vremenima je visok nivo poverenja između članova porodice.

„Porodične firme mogu rasti u tako izazovnom okruženju prihvatanjem promena i izgradnjom poverenja u društvu uz naprednu digitalnu komunikaciju i raznolike i inkluzivne uprave. U budućnosti će se morati ponovo fokusirati na pružanje vrednosti ne samo kupcima, već i društvu “, objasnio Piter Englič iz PwC-a.

Gotovo 10 odsto više porodičnih firmi koje imaju jake digitalne mogućnosti doživelo je dvocifreni rast u prošloj godini. Prema PwC-u, napredne digitalne mogućnosti stoga su ključne za podršku strukturama upravljanja.

Porodične firme i digitalne promene

One porodične firme koje lakše i sveobuhvatnije implementiraju napredne digitalne operacije obično imaju raznolikije upravne odbore (49 odsto). Porodične firme sa dvocifrenim rastom prihoda obično imaju upravne odbore s najmanje dva člana koji nisu članovi porodice, dodali su.

Nasleđe i pitanje sukcesije i ove su godine jedna od glavnih tema u porodičnim firmama, a često se spominju mlađe generacije i vanjski akteri kao zagovornici ili donositelji promena i napretka, napisali su u saopštenju.

PwC je sproveo 11. globalno istraživanje o porodičnim firmama među glavnim donosiocima odluka u njima krajem godine u 82 zemlje. Obavili su 2.043 intervjua.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde