Ko su Slovenci koji su kupili fabriku stakla u Paraćinu?

Steklarna Hrastnik preko svog vlasnika Global Glassa preuzima srpsku fabriku stakla SFS Paraćin.

Kako je saopšteno iz Global Glass Grupe, tako će ona postati sestrinska firma i značajno doprineti ostvarenju strateških planova grupe.

Ulaganjem u fabriku stakla SFS Paraćin, koja je pre preuzimanja bila u stečaju i bila je predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, GlobalGlass grupa će povećati svoje proizvodne kapacitete i asortiman proizvoda, prenosi Seebiz.

Nema otpuštanja

„Glavni deo proizvodnje u Srbiji odnosiće se na standardnu kvalitetu stakla za prehrambenu industriju i potrebe srpskog tržišta te snabdevanje tržišta Jugoistočne Evrope, gde vidimo nedostatak ponude. U međuvremenu, glavnina izvoza Steklarne Hrastnik i dalje će biti usmerena na strateška tržišta zapadne Evrope te vrhunsko i superpremium kvalitetno staklo“, istakao je generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas.

U međuvremenu, Čas je za list Delo objasnio da fabrika stakla u Paraćinu nesmetano posluje, ali da će biti potrebno da se brzo uloži kako bi se osigurao dugoročni rad. Rekao je da neće biti zatvaranja radnih mesta.

Kako posluju Slovenci?

Neto prihod Steklarne Hrastnik u 2021. godini je dostigao 11 miliona evra, nakon međugodišnjeg rasta od 62 odsto, pokazuju podaci kompanije Dun & Bradstreet koje je preneo Bloomberg. Tokom istog perioda prihodi od prodaje su uvećani za oko 37 odsto na 77 miliona evra, dok je pokazatelj EBITDA (dobit pre kamata, poreza i amortizacije), porastao za 55 odsto u odnosu na 2020. godinu i iznosio je 19,5 miliona evra.

Akvizicijom fabrike stakla u Srbiji investicije u Hrastniku iduće će godine premašiti 34 miliona evra.

Grupa Global Glass ima ambiciozne planove rasta na evropskom tržištu stakla, u koje će u narednim godinama uložiti više od 100 miliona evra za dalju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji i Srbiji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde