Polovna odeća iz Zare: Španski gigant testira novu uslugu

Kompanija Zara planira da 3.novembra pokrene uslugu “Pre-owned” (polovna odeća) u Velikoj Britaniji koji treba da pomogne kupcima da preprodaju, poprave ili doniraju odeću kupljenu od španskog modnog lanca u nastojanju da smanji njen uticaj na životnu sredinu.

Kako su rekli, Velika Britanija je izabrana kao testno tržište, a ako usluga uspe, verovatno će se proširiti i na druga ključna tržišta.

Kompanija će pokrenuti prodajnu platformu preko svoje veb stranice i aplikacije, a plaćanje će obavljati Stripe sistem. Podaci o kupcima će biti prosleđeni kada se ugovori prodaja kako bi prodavac mogao da pošalje robu.

Industrija se suočava sa kritikama

Podrazumeva se da se u početku ne očekuje da će usluga Pre-owned biti profitabilna. Paula Ampuero, šef odeljenja za održivost u Zari, rekla je da je u ovoj fazi, ova platforma isključivo zamišljena kao alat za pomoć kupcima da produže životni vek svoje odeće i zauzmu drugačiji pristup kupovini (kružna opcija).

Zara se pridružuje brojnim maloprodavcima koji se bave iznajmljivanjem, preprodajom i popravkom, jer se industrija suočava sa kritikama zbog svog visokog ugljeničnog otiska, a kupci traže ekološki održivije ili „kružne“ opcije koje omogućavaju ponovnu upotrebu ili recikliranje resursa.

Polovna odeća kod drugih brendova

Marks & Spencer se udružio sa Dotte kako bi omogućio preprodaju dečije odeće, Joules radi sa Reskinned-om na preprodaji, a usluga John Lewis’s FashionCycle nudi kupcima vaučer za popust u zamenu za vraćanje pet artikala.

Predviđa se da će tržište preprodaje i renoviranja prerasti brzu modu u narednim godinama, uz učešće brendova od Mulberry-ija i Harvey Nichols-a do Asosa, Asda, Dr Martens-a i H&M-a. Grupa robnih kuća Selfridges, na primer, ima za cilj da skoro polovina svojih interakcija sa kupcima bude zasnovana na preprodaji, popravci, iznajmljivanju ili dopuni do 2030. godine, piše Guardian.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

  1. […] Predviđa se da će tržište preprodaje i obnove u nadolazećim godinama prerasti brzu modu, a u njemu će sudjelovati brendovi od Mulberryja i Harvey Nicholsa do Asosa, Asde, Dr Martensa i H&M-a. Grupacija robnih kuća Selfridges, na primjer, ima za cilj da se gotovo polovica interakcija s kupcima temelji na preprodaji, popravku, iznajmljivanju ili nadopuni do 2030. godine, prenosi bonitet. […]

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde