Ko treba i može da pokrene razvoj MSP

Piše: Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke

Pristup finansijama oduvek je predstavljao izazov za MSP. Serija globalnih ekonomskih “šokova” kojima su svi privredni akteri izloženi od 2020. godine dodatno je otežala situaciju. Bilo je više konkretnih razloga za to, među njima bih izdvojio inflatorne pritiske koji su doveli do strožih uslova kreditiranja, ograničavajući malim i srednjim preduzećima priliv finansija.

Mala i srednja preduzeća u Evropi i svetu su od pandemije COVID-19 u “delikatnoj” situaciji, a po svemu sudeći – ostaće tako i u bliskoj budućnosti. Brojne geopolitičke tenzije, globalni finansijski rizici, rast inflacije, manjak radne snage, pored prestanka finansijske pomoći od vlada, dodatno su smanjili kapacitet otpornosti MSP.

Sa istim izazovima suočavaju se MSP i u našoj zemlji. Ova preduzeća čine preko 95% svih aktivnih kompanija, zapošljavaju preko 40% svih zaposlenih u Srbiji, ali MSP sektor ima jedan ključni problem – nije dovoljno efikasan i profitabilan. Kako to stanje možemo popraviti i da li banke to mogu same?

U svetu, osim bankarskih kredita, postoje i alternativni izvori finansiranja biznisa. Kod nas – osnovni vid eksternog finansiranja kompanija predstavljaju bankarski krediti, što vodi do zaključka da su banke glavni nosioci razvoja finansijskog tržišta. Na nama je velika odgovornost. Ali, pozitivan pomak u MSP sektoru može biti isključivo rezultat “timskog” rada. S jedne strane, kreatori politike moraju još aktivnije da se posvete integraciji MSP u mreže. Ovde mislim na proizvodnju, lance snabdevanja, mreže inovacija, znanja, veština. Apsolutno podržavam državne programe podrške MSP sektora, kao što je, na primer, prošlogodišnji Program podsticanja proizvodnog preduzetništva kroz obezbeđivanje 900 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku opreme, u koji su se uključile banke, koje su dalje plasirale povoljne investicione kredite. ProCredit banka je bila na prvom mestu po broju i iznosu realizovanih investicija (plasirali smo gotovo trećinu svih investicija, uz najveću kreditnu podršku). Pored države, velika podrška finansiranju MSP su EIF, EBRD, UNDP, USAID i druge finansijske institucije zahvaljujući kojima MSP dobija šansu da pokrene svoje ogromne privredne potencijale.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde