Najbogatiji fudbaler na svetu, a igra u tajlandskoj ligi

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Faik Bolkijah, levokrilni napadač tajlandskog Račaburija sinovac je aktuelnog sultana Bruneja, Hasanala Bolkijaha.
  • Do sada je potpisao tri profesionalna ugovora, sva tri u vrednosti od 200 hiljada dolara, ali ipak je najbogatiji fudbaler sveta.
  • Faik se trudi da ne pokazuje previše u javnosti kao neko ko ima veze sa kraljevskom lozom, ali pažnju privlači otac i njegov život plejboja.

Kako neko ko je do sada potpisao tri profesionalna ugovora, sva tri u vrednosti od 200 hiljada dolara, može da bude najbogatiji fudbaler na svetu? Može, ako je član kraljevske porodice.

Faik Bolkijah, levokrilni napadač tajlandskog Račaburija je sinovac aktuelnog sultana Bruneja, Hasanala Bolkijaha. Vrednost bogatstva Faika Bolkijaha procenjuje se na 20 milijardi dolara. Daleko je ispred najpoznatijih, Mesija i Ronalda koji su po nekim procenama još 2020. prešli famoznu cifru od milijardu.

Fudbal pre svega

Ako se ostavi po strani bogatstvo koje ovaj mladi princ poseduje preko porodične linije, neosporno je da Faik poseduje veliku ljubav prema fudbalu i da je ceo svoj dosadašnji život posvetio fudbalskoj karijeri. U fudbalu, najgledanijem sportu na planeti kojim se bavi najveći broj ljudi, Faik Bolkijah je uspeo za sebe da izdvoji sićušan deo kolača.

Do sada je profesionalne ugovore potpisivao sa portugalskom Madeirom i tajlandskim Čonburijem i Račaburijem za koji trenutno nastupa. Ukupna cifra koju je u fudbalskom multimilijarderskom biznisu izdvojio za sebe iznosi 600 hiljada dolara. Pitali bi se neki, čemu tolika selidba i igranje za ne baš ugledne klubove za stotine hiljada dolara, kada u domovini leži 20 milijardi? Odgovor je jednostavan – ljubav prema fudbalskoj lopti, igrački od 450 grama kože i gume.

Faik Bolkijah fudbal

Prinčević Bolkijah, rođen je 1998. godine u Los Anđelesu, i jedno je od sedamnaestoro dece, starosti između 2 i 35 godina, koje je njegov otac Džefri Bolkijah podigao sa svojih pet žena. Za sada.

Kao dečak prešao je u Englesku. Na akademijama engleskih klubova negovao je ljubav prema lopti. Bio je član juniorskih ekipa, Lestera, Sautemptona, a nešto malo pre seniorske karijere od njega su mnogo očekivali i u Arsenalu i Čelziju. Iako je već sa osamnaest debitovao za reprezentaciju svoje zemlje (do sada ima 12 nastupa i dva gola), stvari nisu krenule dobro po njega nakon ulaska u seniorsku konkurenciju. Kao velika nada juniora Čelsija i Arsenala, ipak nije došao do Premier league. Traganje za svojim mestom na fudbalskoj mapi sveta započeo iz Portugala, a nastavio u prvoj ligi Tajlanda. Trenutna vrednost Faika Bolkijaha, po Transfermarkt-u iznosi 150 hiljada evra.

Otac plejboj

Karijera mladog princa bi u nekim drugim okolnostima fudbalskim poklonicima sigurno prošla nezapaženo. Ugovora kao njegovih ima na hiljade, ali bogatstvo koje ga prati preko porodične linije izbacuje ga u prvi plan. Ipak, to nije primarno u njegovom životu. Možda zato što uz to bogatstvo po nekom nepisanom pravilu dolaze i skandali. A njegov otac i stric bili su akteri mnogih.

U svemu prednjači Faikov otac, Džefri. Kao ministar finansija Bruneja bio je optužen za proneveru 14,8 milijardi dolara.

Imao je i sopstveni harem. Jedna od žena koja je bila deo tog harema bila je i Džilijan Loren koja je napisala i knjigu o životu u Džefrijevom haremu. Čak ga je i nekadašnja mis Amerike, Šenon Marketić optužila da je preko lažnih obećanja o poslu dospela do Džefrijevog harema.

Vlasnik je hotela New York Palce, Bel-Air-a u Los Anđelesu.

Edgar Dega mu je očigledno omiljeni umetnik, jer je kupio 21 njegovo delo.

Ovaj sedamdesetogodišnji plejboj, posebnu ekstravagantnost prikazuje kroz ime jahte (Tits), a u svakom trenutku posle bilo koje neprijatne situacije može da se izvuče privatnim Boeing-om 747.

Vraćanje smrtne kazne kamenovanjem od strane njegovog brata, Sultana Hasanala Bolkijaha, deluje neupadljivo naspram biografije Faikovog oca, Džefrija.

Normalan klinac

Faik Bolkijah se trudi da ne pokazuje previše u javnosti kao neko ko ima veze sa kraljevskom lozom. Njegove objave na Instagramu ne sadrže ništa što bi ga dovelo u vezu sa stricem ili ocem. Trudi se da svojim pratiocima, kojih ima 250 hiljada, predstavi svoje umeće na terenu uz neku vrstu modnog šepurenja što je svojstveno njegovom uzrastu i okupaciji. Reklo bi se – samo još jedan fudbalerčić koji se trudi da ispoštuje postavljene trendove u svetu za koji mnogi nemaju razumevanja.

Jedan od trenera Faika Bolkijaha, Pol Morgan, za The Athletic je izjavio da mladić ’stoji čvrsto na zemlji’ bez obzira na privilegovano poreklo. „Teško da ćete naći tako normalnog klinca. Ni malo ga nije promenilo poreklo. Porodica se pametno isključila iz njegove igre i čak verujem da su u prodavnici fudbalskih suvernira kupili ceo set. Svi su izuzetno dobri i ljubazni i posvećeni. Ali, nikako arogantni“, rekao je trener Morgan.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde