Da li će kralj Čarls III platiti porez na nasledstvo od 200 miliona dolara?

Kralj Čarls III neće morati da plaća britanski porez na nasledstvo na bogatstvo koje je nasledio od svoje pokojne majke, kraljice Elizabete II.

Razlog tome je sporazum koji su članovi kraljevske porodice sklopili sa vladom pre skoro 30 godina.

Prema sporazumu sa monarhijom koji je tadašnji premijer Džon Mejdžor objavio 1993. godine, imovina koja prelazi sa suverena na njihovog naslednika ne podleže porezu na nasledstvo.

Obični građani moraju da plate standardnu stopu poreza na nasledstvo od 40% na bilo koji deo imanja čija je vrednost iznad praga od 325.000 funti. Postoje uobičajeni izuzeci, kao što je novac ostavljen supružniku ili dobrotvornoj organizaciji.

Kralj Čarls III: Porez 200 miliona dolara poreza

To znači da na prenos ličnog bogatstva pokojne kraljice od oko 500 miliona dolara Čarls III ne mora da plati porez od oko 200 miliona dolara.

Imovina sa kojom raspolaže kraljevska porodica meri se u opsegu od 28-34 milijarde dolara, a u lično bogatstvo kraljice spadaju, na primer, 81 milion dolara koje je nasledila nakon smrti njene majke 2002.godine, rasni konji, nakit, vredne slike i Faberžeova jaja.

Da li će ipak platiti?

Ipak, i dalje ostaje pitanje da li će novi kralj platiti porez na tu sumu, iako ne mora. Brojni listovi podsećaju na „Memorandum o razumevanju o kraljevskom oporezivanju“ napisanom 2013. godine, kada je Čarls III nagovestio da će dobrovoljno platiti porez po nasleđivanju prestola.

Obzirom da se o ovome govori u vreme krize u svetu, pogotovo u Velikoj Britaniji koja se suočava sa brojnim finansijskim problemima, priča o 200 miliona dolara koji neće završiti u državnoj kasi, možda će naterati novog kralja da se ipak odluči da uradi ono što je jednom obećao, tj plati porez.

Da li će kralj Čarls III platiti porez na nasledstvo od 200 miliona dolara?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde