L’Oreal unuka u borbi sa ’predatorima’ za nasleđe

Foto: Youtube

Fransoaz Betankur-Mejers (70), poznata unuka osnivača L’Oreal robne marke, godinama unazad je poslovni i ’bogataški’ uzor sveta. Njena životna biznis priča ima primese španske serije i porodične drame sa srećnim ishodom za glavnu rolu. Fransoaz je uspela da se pre 20 godina izbori da bogatstvo njene porodice u okviru kompanije L`Oreal ne pređe u ruke ‘predatora’ Fransoe Baniera.

L’Oreal, majka i ’mlađani predator’

Banier je bio partner Lilijan, majke Fransoaz, od koje je mlađi 25 godina. Za ’pravdu’ i povraćaj imovine ćerka Fransoaz se pobrinula sudskim putem pošto je dobila starateljstvo nad majkom i pošto je ustanovljeno da Lilijan ima demenciju.

Sud je naložio ‘mlađanom predatoru’ da isplati preko 150 miliona dolara na ime odštete, a kao ’bonus’ dobio je i dve i po godine strogog zatvora. Prava sitnica, s obzirom da ga je Fransoaz Betankur-Mejers teretila da je otuđio milijardu dolara tokom veze sa njenom majkom. Čak su i skupocena dela Matisa i Pikasa bila uključena tokom romanse, kao znaci pažnje upućeni od strane vremešne Lilijan. Za ostrvo na Sejšelima sa nekoliko kuća i privatnim aerodromom, Fransoaz je Banieru progledala kroz prste.

Iz katoličke porodice tranzitom preko judaizma do bogatstva

Pokriće za sve što je uradila, a javnost ju je osudila da kompromituje svoju porodicu, Fransoaz je zaslužila u godinama koje su sledile. Prvo je duplirala bogatstvo kompanije L`Oreal, a zatim je i sebi obezbedila oreol najbogatije žene, prve čije je bogatstvo prešlo zamišljenu granicu od 100 milijardi dolara.

Rođena je u braku Andrea Betankura i Lilijan u katoličkom okruženju, ali je još pre udaje prešla u judaizam, veru njenog supruga Žan-Pjera. U duhu judaizma su vaspitali i sinove. Ovim potezom jasno je pokazala mišljenje o prošlosti dede koji je pisao proglase u antisemitskoj reviji kao deo nacističke propagande tokom Drugog svetskog rata.

Danas, u okviru komoditeta koji joj pruža bogatstvo, Fransoaz može da uživa u sviranju klavira ili spisateljstvu. Napisala je nekoliko knjiga, a neke se bave odnosima između judaizma i hrišćanstva, a neke grčkom mitologijom. Ona nije kao njena majka Lilijan počela tako što je lepila etikete na bočice farbe za kosu, već je sve dobila na mnogo jednostavniji način. Nasledstvom.

Umela je da ceni ono što joj je ostalo iza porodice, pa je u tom duhu i nastavila. A, sve je pokrenuo njen deda, Judžin Šuler, koji je osnovao kompaniju. Pokrenuo je posao iz svog apartmana u Parizu, kada je početkom prošlog veka napravio prvu farbu za kosu koja nije zaudarala. Farbu je prodavao frizerskim salonima po Parizu.

Mnoge brinete poželeće da budu plavuše u sledećih dvadeset godina’’, vizionarske reči izgovorio je tada deda najbogatije žene današnjice.

Filantropija i nacionalizam ruku pod ruku

Fransoaz je danas i predsednica Betankur-Šuler fondacije koja ima za cilj da unapredi francusko društvo i uticaj francuske države u svetu. Nacionalnu orijentaciju, tradicionalno izraženu kod svih Francuza, Fransoaz Betankur dokazuje i podrškom naučnim istraživanjima i umetnosti na teritoriji Francuske. Takođe, posle požara u pariškom Notr Damu donirala je 200 miliona evra za obnovu katedrale.

Aktivnosti na polju politike takođe joj se pripisuju. Navodno je u jednoj kampanji pomogla Nikolasu Sarkoziju sa 150.000 evra, ali je budući predsednik Francuske to demantovao.

L’Oreal naslednica bez šminke na licu

U svim medijima glavna vest u vezi Fransoaz je činjenica da se ona ne šminka, iako je vlasnica najveće svetske kompanije koja je orijentisana na lepotu i negu žene. I u Sidneju i u Indiji mogu se naći predstavništva kompanije koju je Fransoaz Betankur podigla na nivo koji je rezervisan za najveće svetske lidere po pitanju profita. Zanimljivo je da je najveći rast tokom ’gazdovanja’ gospođe Betankur, L’Oreal zabeležio za vreme pandemije korona virusa, kada je onlajn kupovina dostigla neverovatne razmere.

Ova visoko poslovna žena, verovatno i u podsvesti već razmišlja o dobrobiti kompanije L’Oreal, i da sve i u budućnosti ostane u okviru porodice, pa je tako u bord direktora kompanije postavila i svog sina Žana-Viktora.

Danas ima punih 70. Od 2017, nakon smrti majke, preuzela je titulu najbogatije žene sveta. Prošle godine je probila granicu iz snova za žene sveta milijardera kada je u pitanju granica bogatstva od neverovatnih sto milijardi. Postavlja se pitanje šta još Fransoaz Betankur-Mejers može da ostvari za života i da li će poslovnom svetu žena predstaviti neki novi dijagram uspeha? Pravila biznisa navode na put da bi najbogatija žena na svetu mogla da se ustremi ka uvećanju procenta vlasništva L’Oreal kompanije, koji trenutno iznosi 33%.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde