Besplatno od uglednog MIT-a – kursevi za ’oštrije pamćenje’

Foto: Bonitet/Midjourney

Ključne tačke
  • MIT je za ovu godinu organizovao besplatne kurseve za starije i poslovne ljude.
  • Teme kojima će se baviti na kursevima pokrivaju i muziku i jezike i nauku, ali i pokeraške veštine.
  • MIT je ovakve besplartne kurseve objasnio kao podršku savremenoj nauci koja se bavi doživotnim učenjem i napretkom u svakom smislu.

Ruku pod ruku sa savremenom naukom i teorijama učenja, ugledni MIT američki univerzitet (Massachusettes Institue of Technology) organizovao je više besplatnih onlajn kurseva za poslovne ljude (i sve koji se tako osećaju).

Za 2024. godinu MIT je organizovao časove za sve koji su spremni da uče, vežbaju i ’oštre pamćenje’.

Od Beatles-a do kuvanja

Ovim besplatnim kursevima MIT se pridružio naučnom talasu koji se bavi problemom učenja. Na osnovu ideje i dokaza istraživača da postoje tehnike i načini da i stariji ljudi uče baš kao kada su imali 30 godina, pa i manje, MIT je ponudio časove za obrazovanje odraslih. Teme su različite i za ovu godinu planirano je ukupno 11 kurseva. Ovo je velika i prava podrška jednog cenjenog Instituta za tehnologiju doživotnom učenju. Ovo je podrška poslovnim ljudima da ovladaju novim veštinama, da bolje posluju, šire vidike, da se ne predaju pred veštačkom inteligencijom. MIT se ovim kursevima zalaže za buđenje radoznalosti i za otvorenost kojoj je sklona mlađa populacija.

Nauka kaže da je neprestano učenje i usvajanje novih veština i znanja recept za dugovečnost i tela i uma i sada je sasvim jasno da ljudski mozak sporije stari ukoliko ’vežba’.

U opisu ovih novih kurseva, MIT je naveo da MIT Open Learning onlajn časovi nude ponešto za svakoga – ’od strastvenog ekologa do ljubitelja istorije i investitora’. Teme koje se nude bave se Beatles-ima, ali i kuvanjem i samurajima.

Napravite nov jezik

Evo kako svoj besplatni onlajn projekat opisuje MIT i pojedine kurseve:

Kako napraviti jezik?

Kreirajte sopstevi jezik uzimajući kao primere osnovne lingvističke karakteristike i pravila jezika sveta. Ovaj kurs istražuje jezike koji su nastali namerom – esperanto, Tilkinov vilenjački ili Star Trek jezik kojim govore Klingonci.

Govorite italijanski punim ustima:

Naučite italijanski na osnovnom konverzacijskom nivou i otkrijte italijansku kulturu i mediteransku ishranu. Svaka tema koja se na ovom kursu obrađuje je zasnovana na zalogajima ili ’zalogajnom usvajanju italijanskog jezika i kulture’ kao i na pripremi ukusnog jela.

Hevi metal 101:

Naučite sve što ste ikada želeli da znate o hevi metal muzici uključujući i muzikologiju, tekstove, načine kako se pišu i kako se ovaj muzički žanr bavi temama koje su veliki društveni i politički izazovi danas.“

Besplatno još muzike

Teme koje su MIT oraganizatori predavanja odabrali su i analiza pojava kakve su The Beatles grupa i Betoven. Ove kurseve MIT je ovako opisao:

„Udubite se u muziku grupe The Beatles, od ranih godina benda do njihovog raspada. Saznajte kako se muzički stil grupe promenio od skiffle svirke do roka, pa sve do eksperimentisanja u studiju. Ovaj kurs istražuje i kulturne uticaje koji su pomogli oblikovanju muzike Lenona i Makartnija. Daje i neke od odgovora kako je grupa uspela da stvori značajan uticaj na svet.“

Betoven je takođe MIT tema i izazov. Na kursu su ponuđeni snimci Betovenovih violinskih sonata na instrumentima iz perioda kada su nastale. U kurs je uključena i diskusija o nastupu violinistkinje Suzane Ogate i muzičara Jana Votsona.

Besplatno za kartaroše i tradicionaliste

MIT, kao lider u obrazovanju tehnoloških kadrova i veliki istraživački centar, za temu svojih kurseva odabrao je i kartarošku veštinu. Ukoliko vas ova tema zanima, na časovima ćete mnogo naučiti o teoriji i analitici pokera. Ovako su to naveli u najavi kursa:

„Poboljšajte svoju poker igru istražujući teoriju i primene poker analitike za upravljanje investicijama i trgovinu.“

Samuraji, njihova istorija i tradicija, poreklo i kodeksi – još je jedna od tema koje MIT besplatno nudi. Ovi časovi su zanimljivi jer se bave usponom japanskog carskog dvora, interakcije sa spoljašnjim svetom i uspostavljanje države kojom dominiraju ratnici.

U maniru jedne naučne institucije kakav je MIT, u nove kurseve organizatori su uvrstili i časove o savremenoj nauci, alatima koji se koriste u kognitivnim i neuronaukama, o termodinamici i klimatskim promenama. Za sve koji bi da šire polje interesovanja i znatiželjni su, u ponudi su i besplatni kursevi koji se bave hemijom, odnosno, daju odgovore na pitanja kako danas hemija utiče na život.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde