Zašto 60.000 zaposlenih u Adidasu ima broj mobilnog telefona svog direktora?

Foto: Adidas Group

Prošlo je godinu dana od kada je kompanija Adidas ‘otela’ Pumi direktora i postavila ga na svoje čelo.

Bjorn Gulden je preuzeo kompaniju u problemu. Adidas je u izgubio 724 miliona evra u 2022. i stanje je postalo alarmantno.

Izazov je, kako je rekao Gulden, bilo „probuditi ljude koji nisu razumeli da gubimo utakmicu“. On je pokušao da vrati kompaniju na jednostavne stvari i smatrao da je da njihova industrija nije tako komplikovana.

Jednostavnost

Godinu dana njegovog mandata, dovelo je Adidas u situaciju da se vrati profitabilnosti ove godine. Akcije kompanije od momenta kada je postao prvi čovek Adidasa su se udvostručile.

Gulden koji je bio profesionalni fudbaler, a zatim 90-tih godina počeo novu karijeru baš u Adidasu, sproveo je ono što je radio i na čelu Pume. To je program pojednostavljenja i ubrzanja kulture kompanije, jer “Adidas proizvodi nikada nisu prestali da budu dobri”, rekao je Gulden.

Ali postoji jedna stvar koju je uradio, koja je krajnje neobična.

Mislili su da sam lud

Nakon što je moral zaposlenih pao (pre svega, zbog skandala i raskida saradnje sa reperom Kanje Vestom), oni su se žalili na nedostatak transparentnosti u kompaniji.

Kao odgovor, Gulden je dobrovoljno dao osetljive informacije Adidasa, uključujući finansijske podatke, ali i svoj broj mobilnog telefona koji su sada imali 60.000 zaposlenih, piše Wall Street Journal.

Iako su Guldenu rekli da je lud što to radi, u nedeljama koje su usledile, dobijao je oko 200 poziva svake nedelje, od zaposlenih koji su ga podsticali da reformiše kompaniju.

Prema poslovnim rezultatima kompanije, čini se da je uspeo.

Ko je Bjorn Gulden?

Gulden je već skoro 30 godina u industriji sportske opreme i obuće, gde je bio na različitim rukovodećim pozicijama. Bio je izvršni direktor danskog brenda nakita Pandora od početka 2012. Od 2000. do 2011. Norvežanin je bio generalni direktor najvećeg lanca maloprodaje obuće u Evropi, Deichmann, gde je takođe bio na čelu američkih filijala Rack Room Shoes i Off Broadway Shoes kao generalni direktor i predsednik. Pre 2000. godine, bio je na nekoliko rukovodećih pozicija u kompaniji za odeću na otvorenom Helli Hansen.

On je i bivši fudbalski profesionalac koji je između ostalih igrao i za klub nemačke Bundeslige Nirnberg studirao je poslovnu administraciju u Norveškoj i stekao MBA na Babson Graduate School of Business u Bostonu. Tečno govori norveški, engleski i nemački.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde