Mark Tven i iskustva bankrota i potpune poslovne propasti

Foto: wikipedia

Ključne tačke
  • Mark Tven je bio čuveni američki pisac, govornik, preduzetnik, inovator.
  • Živeo je veoma zanimljiv život pun uspona, padova i krajnosti, ali je želeo da se obogati.
  • U jednom od svojih plaćenih predavanja govorio je i o biznisu.

Mark Tven (1835-1910) ili Semjuel Klemens, je bio pisac, izdavač i preduzetnik. Proživeo je drugu polovinu devetnaestog veka i okrnjio je dvadeseti. Bio je kapetan, rudar, ljubitelj nauke i tehnike, govornik koji je od govora i pisanja zarađivao novac. Stvorio je Toma Sojera i Haklberi Fina. Planeti je poznat kao američki pisac i Amerika se od početka prošlog veka hvali Markom Tvenom kao jedinstvenom javnom pojavom. Zanimljivost iz njegovog života je i da je bio jedan od retkih prijatelja Nikole Tesle.

Nesumnjivo duhovit, na njegov poseban, često surov način, Tven je bio popularan. „Želeo je da govori istinu moći u lice, a da istovremeno bude voljen“, kako je to zapisao Vladimir Pištalo u tekstu o Marku Tvenu.

Mark Tven i poslovno iskustvo

Mark Tven se podsmevao bogatašima, a želeo je da se obogati. Njegov život je inače zanimljiva priča o usponima, padovima i krajnostima koje je pisac proživljavao i o svemu pisao i govorio. Njegova trotomna autobiografija koju je iz kreveta diktirao svojoj asistentkinji u poslednjim godinama života, objavljena je 100 godina nakon njegove smrti. Ovo je bilo Tvenovo zaveštanje i želja, pa je 2010. prvi deo objavljen javnosti za čitanje.

Uz činjenice da je bio svedok jednog burnog vremena, sa mnogo iskustva sa velikih putovanja po Evropi i Aziji i znatiželjnog uma sklonog inovacijama i patentiranju, Tven se svrstava u najveće pisce svih vremena. Nije uspeo da završi osnovnu školu i privlačio ga je biznis. I bio je biznismen koji je više puta iskusio banrkrot i o tome je govorio.

U jednom od predavanja govorio je i o poslovanju i biznisu i analizirao svoj pristup poslu i zaposlenima. Iskusio je period potpune poslovne propasti pošto je uložio sav novac u tada bezvredan sistem za štampanje. To je bilo u vreme kada su se svi obogatili, kako je pisao, i on je zbog dugova bio prinuđen da zarađuje za porodicu i počeo je da drži predavanja za novac po celom svetu. Imperijalizam je osuđivao kao i civilizaciju koja uzdiže oružje i ne pita po kojoj će ceni prodati tehnologiju.

Poređenje sa g-dinom Kenonom

U jednom od predavanja u prvoj godini dvadesetog veka, Mark Tven je na godišnjem banketu svršenih studenata američkog Eastemn koledža govorio i o biznisu. Za primer je uzeo prisutnog g-dina Kenona, bankara i uspešnog poslovnog čoveka.

Ne mogu reći da sam ispao veliki poslovan čovek kakav sam mislio da jesam kada sam počeo život. Ali, još sam relativno mlad i možda ću naučiti.

Želim da vam objasnim nekoliko tačaka razlike između principa poslovanja kako ih ja vidim i onih koje veruje g-din Kenon.

On kaže da je primarno pravilo poslovnog uspeha lojalnost svom poslodavcu. To je u redu, kao teorija. Šta je sa odanošću sebi? Koliko ja mogu da razumem metode g-dina Kenona, one imaju jedan veliki nedostatak. On želi da puno radite. Marljivost je dobra stvar, ali raditi mirno, bez pritiska, mnogo je opuštenije. Moja ideja je da poslodavac treba da bude zauzet čovek, a radnik neaktivan. Poslodavac treba da bude zabrinut, a radnik srećan. I zašto ne? On prima platu. Moj plan je da nateram drugog da radi posao za mene i to mi donosi mir i više prilike za odmor. Jer, sve što želim je mir, od početka do kraja i zauvek.

G-din Kenon kaže da postoje tri osnovna pravila poslovnog uspeha: marljivost, poštenje i istinoljubivost.

Pa, marljivost je u redu. Pustite to kao teoriju. Istinoljubivost je najbolja politika, kada u njoj ima novca. Ali, istinoljubivost je jedna od najopasnijih. Zašto? Pa, ovaj čovek vas obmanjuje“, rekao je Mark Tven.

Izbegavajte moj primer

U drugom delu, pisac je dao primer svog biznisa:

Želim da vam ispričam svoja iskustva o poslovanju, a zatim ću moći da postavim jedno opšte pravilo kojim bi mogli da se vode oni koji žele da uspeju u poslu.

Moj prvi pokušaj je bio pre 25 godina. Bio sam zapeo za jedan pronalazak – sad ne znam ni o čemu se radilo – ali, neko je došao i rekao mi da je to dobra stvar i da tu ima mnogo novca. Ubedio me je da uložim 15 hiljada dolara, a ja sam postupio po svojim uverenjima i angažovao čoveka da ovaj posao razvije. Da skratim priču, izgubio sam 40 hiljada.

Onda sam se latio objavljivanja knjige. Pozvao sam jednog izdavača i rekao mu:

„Želim da objaviš ovu knjigu na način kako ja želim. Ja sam poslodavac, a ti si radnik. Pokazaćemo neke prepreke na koje ćeš naići u izdavačkom poslu. I želim da mi doneseš novac“ i on je to i uradio. Doneo mi je 56 hiljada dolara. Ja sam mu onda rekao da sve povuče. On je odbio.

Moja naredna avantura je bila mašina koja je trebalo nešto da radi. Znao sam manje o tome nego o samom izumu. I, potopio sam 170 hiljada dolara u taj biznis i dalje ne znam šta je ta mašina trebalo da radi.

Ni sada nisam uplašen. Vidite, jedna od jačih strana mog biznisa je da nikada ne odustajem. Obavezao sam se da ću objaviti knjigu generala Granta i zaradio sam 140 hiljada za šest meseci.

Da biste uspeli u poslu, izbegavajte moj primer.“    

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde