Više
  - Reklama -

  Mask na Twitteru ponudio 100 miliona za naučni poduhvat

  Još članaka iz ove rubrike

  Šef Tesla Motorsa Ilon Mask ponudio je na Twitteru 100 miliona dolara nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljen dioksida.

  Hvatanje emisija koje zagrevaju planetu postaje kritični deo mnogih planova u borbi protiv klimatskih promena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u tehnologiji, s naporima usmerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljenika u vazduhu.  

  Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primeni tehnologije za hvatanje ugljenika ako zemlje žele postići ciljeve neto emisije gasova na nulu.

  Pored toga, Norveška je u septembru prošle godine objavila da će finansirati dve trećine velikog projekta prikupljanja i skladištenja ugljen dioksida, što će biti pokušaj da se smanji emisija gasova sa efektima staklene bašte.

  Projekat nazvan Longšip po brodovima koje su koristili Vikinzi svetu će pomoći da dostige ciljeve Pariskog sporazuma o klimi, a dostizanje tih ciljeva bilo bi mnogo skuplje bez hvatanja i skladištenja ugljenika.

  Sam Ilon Mask napisao je i da će o detaljima obavestiti sledeće nedelje.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo