Mask zapretio Apple-u zbog najave saradnje sa OpenAI

Foto: Bonitet.com / Midjourney

Kompanija Apple u Kupertinu održava godišnju Worldwide Developers Conference (WWDC), a kako prenose svetski mediji najvažnija najava je ona koja se tiče veštačke inteligencije (AI).

Odgovor kompanije Apple na AI ekspanziju biće  Apple Intelligence, za koji izvršni direktor Tim Kuk kaže da će biti prelazak sa veštačke inteligencije na „ličnu inteligenciju“.

Generativni modeli koji stoje iza Apple Intelligence biti dostupni na iOS-u, iPadOS-u i macOS-u, najavljeno je.

Mogućnosti Apple Intelligence

Mogućnosti Apple Inteligence idu od onih da će moći da prepozna koja obaveštenja su važna za vaš lični kontekst, pa do izvlačenja čitavih datoteka kontakta tokom određenog vremenskog perioda.

Najavljeno je da će Apple Intelligence  uvesti poboljšanja korekture i stila u celom sistemu u aplikacijama trećih strana i izvornim aplikacijama.

Takođe, moći će da kreira generativne fotografije na osnovu vaše biblioteke fotografija, slično nekim drugim platformama.

Apple Intelligence će iskoristiti modele zasnovane na oblaku na posebnim serverima koji koriste Apple Silicon kako bi osigurao da su korisnički podaci privatni i bezbedni, naglašeno je. Ako zahtev treba da ide na server u oblaku, Apple kaže da će poslati samo ograničen izbor podataka na „kriptografski“ siguran način.

Ilon Mask zapretio nakon najave

Ono za šta se može reći da je “najkontroverzniji” momenat sa ovog predstavljanja je najava saradnje kompanije sa OpenAI.  

Apple je najavio da će Siri moći da koristi OpenAI ChatGPT kada je to potrebno. Siri će vas pitati da li želite da podelite svoje pitanje sa ChatGPT-om, a zatim će vam vratiti predloge OpenAI chat bota. Biće besplatno, bez kreiranja naloga, a vaš zahtev i informacije neće biti evidentirani, saopštio je Apple.

Na ovu informaciju odmah je reagovao Ilon Mask, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, i zapretio da će zabraniti Apple uređaje iz njegovih kompanija.  

U nizu postova na svojoj platformi X (bivši Twitter), Mask je izrazio zabrinutost oko toga da li će Apple i OpenAI zaštititi informacije korisnika.

On je integraciju softvera između dve kompanije nazvao „neprihvatljivim kršenjem bezbednosti“ i rekao da Apple „nema pojma šta se zapravo dešava“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde