MINIVJU Ljubomir Babić, generalni direktor „Fun&Fit“

U prethodne dve godine, Fun&Fit kompanija je napravila značajan iskorak na nova međunarodna tržišta, a naši brendovi se trenutno mogu naći u trgovinskim lancima širom Rusije, Belorusije, Libana, UAE, Nigerije, pa čak i Kine

„Kvalitet proizvoda i bezbednost procesa rada za Fun&Fit su izuzetno važni. Zato ih redovno proveravamo u saradnji sa renomiranim sertifikacionim kućama. Već dugi niz godina, usaglašenost sa IFS standardom kvaliteta iznosi iznad 99%, a u 2023. godini bila je čak 99.35%. Osim ovog standarda, uveli smo V-oznaku na odabrane proizvode koja potvrđuje kvalitet i vegetarijanski/veganski sastav proizvoda na nivou Evropske unije, a trenutno smo i u proceduri dobijanja košer i halal sertifikata. Inače u prethodne dve godine, Fun&Fit kompanija je napravila i značajan iskorak na nova međunarodna tržišta. Naši brendovi trenutno se mogu naći u trgovinskim lancima širom Rusije, Belorusije, Libana, UAE, Nigerije, pa čak i Kine. Istraživanja  pokazuju da naši brendovi ne zaostaju u kvalitetu u odnosu na brendove sa zapada i stoga smatramo da postoji veliki izvozni potencijal.“

Ovim rečima Ljubomir Babić, generalni direktor kompanije „Fun&Fit“ odgovorio je na naše pitanje o standardima po kojima kompanija posluje, kao i o planovima za dalje proširenje standarda, a time i na širenje na inostrana tržišta. The Fun&Fit poseduje najsavremeniju proizvodnu opremu, a primarna briga i osnova poslovanja jeste bezbedan, zdravstveno ispravan, kvalitetan i standardizovan proizvod. Kompanija i proizvodni pogon sa pak centrom The Fun&Fit Company(nekadašnja Florida bel), posluje od 1991. Kada je osnovana važila je za pionira u nabavci i veleprodaji robe koja nije karakteristična za ovo podneblje. Svoje poslovanje 1998. proširuje i na prženje i pečenje zrnastih proizvoda.

Možete li nam detaljnije opisati vašu odluku da na ovaj način unapređujete poslovanje?

Kompanija Fun&Fit, odnosno tadašnja Florida Bel, nekada je svoje poslovanje usmeravala na prodaju suvog voća i apetisana. Delta Holdingu se pridružuje 2007. godine i tada kreće njeno razvojno putovanje. Najpre smo proširili našu ponudu proizvoda uvođenjem novih segmenta u kategoriji cerealija za doručak, ali i izgradili novu fabriku sa modernim proizvodnim pogonom i najsavremenijom opremom. Naša želja je da stalno inoviramo i da pratimo trendove i zato smo tokom svih ovih godina napravili mnoge promene kako bismo se prilagodili tržištu. Konstantno investiramo u nove proizvodne linije i automatizaciju kako bismo zadovoljili sve standarde i ostali konkurentni.

Koliko je u uslovima rastuće inflacije teško ostvariti planirano poslovanje?

Inflacija je izazov sa kojim se suočava veliki deo proizvodne industrije u Srbiji. Kao kompanija koja je u velikoj meri oslonjena na uvoz sirovina, mi smo osetili njen negativan uticaj, ali preduzimamo sve neophodne korake kako bi se održala stabilnost cena naših proizvoda, a potrošači maksimalno zaštitili. Sa druge strane, iako je ona otežavajuća okolnost, mi smo sada u fazi kada smo orijentisani ka razvoju, širenju tržišta i lansiranju novih kategorija,  što nam dosta pomaže u ostvarenju postavljenih poslovnih planova.

Sa svojim proizvodnim asortimanom –  cerealije, apetisani i osnovne životne namirnice dominantni ste na domaćem tržištu. Prisutni ste i u regionu. U kom pravcu ćete dalje razvijati ova tri segmenta?

Mi konstantno radimo na razvoju naših proizvoda, proširenju i osvajanju novih tržišta, izvozeći naše brendove i izgrađujući snažna partnerstva. Planiramo i investicije u dodatne kapacitete naših  proizvodnih pogona kako bi na taj način pružili najbolje proizvode potrošačima i partnerima, ne samo u Srbiji i regionu, već i na inostranim tržištima.

Fun&Fit je lider u kategoriji žitarica za doručak, a u skladu sa nadolazećim trendovima, naša popularnost konstantno raste. U paleti naših proizvoda već su prisutne kategorije kao sto su Organik, Vegan, Gluten free, No added sugar i Protein. Naša obaveza kao kompanije je da prepoznamo potrebe potrošača i učinimo im dostupnim proizvode koji zadovoljavaju njihovu potrebu u svakom trenutku.

Trka za vremenom i zdravljem, koliko proizvodi The Fun&Fit prate savremenog čoveka u njegovoj težnji ka zdravoj ishrani?

Svaki dan se trudimo da inspirišemo ljude da donose mudre odluke u ishrani, da uživaju u obrocima koji su nutritivno izbalansirani. Naša namera je da im pokažemo da takav način ishrane može biti istovremeno zabavan i koristan, doprinoseći pozitivnom raspoloženju i pružajući potrebnu energiju u brzom tempu savremenog života. Upravo ta posvećenost brzom prilagođavanju, praćenju trendova i uvođenju inovacija doprinela je kontinuiranom rastu kompanije i uspehu koji se dešava iz godine u godinu.

Privatne robne marke sve više imaju prostora u domaćim trgovinskim lancima. Za koja sve tržišta ih proizvodite i za kojim proizvodom je dominantna tražnja?

Definitivno su to proizvodi iz kategorije Cerealija za doručak, ali mnogo ne zaostaju ni apetisani i osnovne životne namirnice. Inače, Fun&Fit je jako važan partner u proizvodnji privatne robne marke za najveće trgovinske lance. Tehnološka opremljenost i znanje nas diferenciraju od ostatka tržišta, pa su nas kao pouzdane partnere prepoznali uglavnom svi domaći, ali i veliki broj regionalnih ritejlera. Nedavno smo se vratili i sa PLMA sajma koji se održava u Amsterdamu, jednog od najvećih sajmova privatne robne marke, izuzetno ponosni na veliki broj kontakata koji smo ostvarili sa najvećim svetskim ritejlerima.

Naša tehnološka prednost i reputacija pouzdanog partnera čine nas jednom od vodećih kompanija u industriji, omogućavajući nam da uspešno zadovoljimo zahteve naših klijenata i da izgradimo dugoročne poslovne veze.

Udvostručenje solarnih panela

Briga o prirodi, ljudima i visoki standardi u upravljanju (ESG) uskoro će biti uslov za opstanak svake kompanije. Koje konkretne korake na tim poljima preduzimate?

Fun&Fit je kompanija koja je postigla uspeh zahvaljujući posvećenom timu koji je čini, zato izuzetno cenimo svoje zaposlene i ulažemo u njihov razvoj. Svesni smo da su upravo ti ljudi ključni za naš uspeh i sa ponosom ističemo njihov doprinos. Konstantno organizujemo obuke i investiramo u njihovu edukaciju. Sa druge strane, na polju zaštite životne sredine, uložili smo sredstva u solarne panele, što je rezultiralo smanjenjem potrošnje električne energije, a već sledeće godine očekujemo da ćemo te kapacitete udvostručiti. Kao ponosni član Delta Holdinga, Fun&Fit maksimalno daje svoj doprinos u očuvanju životne sredine, primenjujući najbolje prakse u ovoj oblasti. Svi zajedno smo svesni važnosti ove teme i težimo da prenesemo naše znanje na sve aspekte poslovanja i sa ponosom ističemo da je korporativna socijalna odgovornost integrisana u sve naše strateške planove.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde