Porodica Momirović kupuje firme u stečaju po Srbiji

Foto: Envato Elements / eAlisa

Beogradska kompanija Mona Fashion (čiji je vlasnik porodica Momirović) kupila je na javnom nadmetanju imovinu Agoindustrijskog kombinata (AIK) Jagodina u stečaju po početnoj ceni od oko 8,6 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Kako prenosi agencija Beta, na prodaju je bilo ponuđeno poljoprivredno zemljište u katastarskim opštinama Lanište Lukar, Međureč, Medojevac, Topola, Vrba, Siokovac, Ribnik, Donji Račnik, Šantarovac, Miloševo i Bukovče, ukupne površine oko 60 hektara.

Kompanija Mona, koja je u vlasništvu porodice ministra trgovine Srbije Tomislava Momirovića, nedavno je kupila imovinu Grafičko-izdavačkog preduzeća „Nova Jugoslavija“ u stečaju, iz Vranja, po početnoj ceni od 43,6 miliona dinara.

Ove akvizicije porodica Momirović našle su se pod lupom javnosti, zato što su došle posle usvajanja zakona o besplatnoj konverziji zemljišta. Novim zakonom ukida se naplata konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine. Zakon je kritikovan da nanosi štetu budžetu Republike Srbije, ali je ipak usvojen.

Nije za stanogradnju, nego za proizvodnju

Ostaje pitanje šta porodica Momirović želi sa tim firmama? Kako je za Nova.rs nakon kupovine u Vranju rekao Uroš Momirović, on nije znao da je zakon usvojen i da ne veruje da lokacija u Vranju “vredi za stanogradnju”.

On kaže da će Mona sanirati postojeće objekte za proizvodnju koju su već pokrenuli, ali je potvrdio da će podneti zahtev za konverziju zemljišta u privatnu svojinu.

“Očekivao sam da će se to desiti pre ili kasnije, jer je taj zakon bio od početka čudan. Ako mislite da ta lokacija vredi kao lokacija za neku stanogradnju? Pa ne verujem”, rekao je Momirović za  Nova.rs.

“Mi smo razgovarali sa predsednikom Opštine. Imali smo više sastanaka pre svega sa ljudima iz Opštine. Ta se opcija pojavila kad je ‘Geox’ otišao iz Vranja. Bilo je logično da odemo tamo gde je bila neka proizvodnja, gde ima majstora koji imaju iskustvo i znanje, gde ćemo lakše da ih naučimo da rade ono što nama treba. To je ujedno i prilika, jer je malo nezaposlenih ljudi sa tim zanatom. To se teško nalazi. I da pomognemo i tim ljudima koji su ostali bez posla”, navodi Momirović.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde