Najpopularnija internet banka u problemima

Drugi najveći evropski fintech Revolut, ali i najpopularnija internet banka, pod lupom je britanskog regulatora finansijskog tržišta, Veća za finansjsko izveštavanje (FRC), zbog neadekvatnih internih kontrola i načina priznavanja prihoda.

Revolut je platforma za digitalno bankarstvo i plaćanje bez bankarskih naknada, ali je u međuvremenu ponuda proširena na trgovanje deonicama i kriptovalutama. Osnivač je Nikolaj Storonski, bivši londonski investicioni bankar.

Prema FRC-u, prihodi Revoluta su se priznavali na ‘neadekvatan način’, što je dovelo do ‘povećanog rizika materijalne greške u finansijskim izveštajima’. Uz to su uočeni nedostaci u Revolutovoj obradi plaćanja, prenosi tportal.

Revolut ‘definitivno pokušava da učini sve prave stvari’

Revolut će se verovatno suočiti s pritiskom regulatora da uloži i unapredi interne kontrole, ali i back office funkcije, kao što to rade tradicionalne banke. FRC je zaključio da fintech grupa ‘treba da ima kontrolno okruženje banke’, a izvor za Financial Times navodi da Revolut ‘definitivno pokušava da učini sve prave stvari’ i da je menadžment shvatio da moraju da ulažui u procese i kontrole.

Interne kontrole preduzeća uključuju sisteme i procese koji osiguravaju to da je njegovo finansijsko izveštavanje pouzdano i u skladu sa zakonskim i regulatornim obvezama.

Uz sve to, Revolut Group Holdings Ltd, matična firma grupe, i Revolut Ltd moraju da podnesu završne račune za 2021. do kraja septembra. Kasne s predajom rezultata već tri meseca za firmu Revolut NewCo UK, koja tek treba da dobije bankarsku licencu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a za koju je Revolut podneo zahtev u januaru 2021. Ostale britanske podružnice, uključujući Revolut FIC Ltd, koja upravlja digitalnom imovinom, i Revolut Travel Ltd, takođe bi trebale da dostave poslovne rezultate krajem septembra.

Odlazak menadžera

Iako se kašnjenja u podnošenju predaji godišnjih rezultata retko kažnjavaju, ona mogu dovesti do kaznenog progona direktora kompanije, što uključuje glavnog izvršnog direktora Revoluta Nikolaja Storonskog, pa i građanskih kazni protiv same kompanije.

Revolut je nedavno proslavio sedam godina od osnutka, a danas ima oko 20 miliona korisnika i tržišna vrednost iznosi mu 33 milijarde dolara.

Financial Times navodi da su, uz takav brz rast, doživeli zabrinjavajući ‘egzodus’ top menadžera u poslednjih nekoliko meseci ostavke su dali direktorka za procenu i merenje rizika Viktorija Stabs, direktorka regulatorne usklađenosti Žastin Vuton i službenik za izveštavanje o pranju novca Metju Seneviratne, prenosi tportal.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde