Nikolaj Storonski – dosadilo mu bankarstvo, pa napravio „superapp“

Nikolaj Storonski, bivši londonski investicioni bankar koji je trgovao sa Lehman Brothers i Credit Suisse, rešio je pre sedam godina da okači “odelo o klin”. 

„Kao bankar već sam dostigao maksimum i postalo je jako dosadno“, objasnio je Storonski.

Tražio je novo uzbuđenje u životu i našao ga u projektu Revolut, biznisu koji danas vredi milijarde dolara, a koji je od njega napravio milijardera. Finansijeri ovog startapa su japanski SoftBank i Tiger Global Management a kompanija danas vredi preko 30 milijardi dolara.

Revolut je predstavljen kao platforma za digitalno bankarstvo i plaćanje bez paprenih bankarskih naknada, ali su međuvremenu ponudu proširili na trgovanje deonicama i kriptovalutama. Danas Revolut broji preko 16 miliona korisnika, većinom mlađe populacije.

Ideja je da Revolut postane ‘superapp’, aplikacija koja će na jednom mestu nuditi različite usluge. 

Revolut je jedan od najvećih igrača u polju fintecha, i najveći ikad fintech u Velikoj Britaniji, a nedavno je predstavio novu opciju Stays koja omogućava korisnicima rezervaciju smeštaja. Ovaj iskorak izvan okvira finansijske industrije Revolutu je doneo pristup tržištu kojim dominiraju Booking, Expedia i TripAdvisor. 

Međutim, Revolut sa kao i svi startapi suočava sa problemima. Porast prihoda u Revolutu, čini se, sigurno napreduje – kompanija je 2020. godine zabeležila porast od 34 odsto, na 222 miliona funti. Zarada s druge strane nije toliko sjajna – gubici pre obračunatog poreza skoro su dvostruko veći nego u 2019. i iznose 207 miliona funti.

Još jedna hitna briga za Revolut, prema Forbesu, biće troškovi osoblja. Naravno, potrebno je angažovati najbolje da biste postali najbolji. U jednom trenutku, međutim, treba postaviti granice. S obzirom na to kako je ukupna zarada skočila sa 82 miliona dolara na 235 miliona dolara u jednoj godini, tu granicu je potrebno brzo uspostaviti (posebno kada predstavlja 74% objavljenog prihoda u 2020.). 

Ali, za razliku od drugih istorijskih neuspešnih tehnoloških startapa, Revolut je svestan svojih nedostataka. Oni su svom osoblju otvoreno priznali da su izgubili „operativne poluge“ i da su u tom procesu postali „debeli i slabi“.

Ko je Nikolaj Storonoski?

Storonski je rođen u Moskvi, kao dete se bavio boksom, a zatim kao tinejdžer plivanjem, postavši prvak države dok je bio na univerzitetu. Magistrirao je fiziku na Moskovskom institutu za fiziku i tehnologiju, ekonomiju na Novoj ekonomskoj školi u Moskvi.

Poslovna kultura mu nalaže da mnogo radi u toku dana, što je naučio kao trejder u Lehman Brothers. Njegov tipičan dan u kancelariji traje od 8 ujutru do 10 uveče. 

„Ili sve dajete i koncentrisani ste i trošite vreme na to, ili imate male šanse da preživite,“ moto je Storonskog.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde