Veliko otkriće u Švedskoj: Najveće nalazište retkih metala u Evropi

Najveće evropsko nalazište retkih metala – koji se koriste u proizvodnji mobilnih telefona, ali i u vojnoj industriji – pronađeno je u Švedskoj, javlja BBC.

U Evropi se trenutno ne vade retki metali, a švedski ministar pozdravio je ovo otkriće kao način smanjenja zavisnosti EU-a o Kini. Naime, oko 98 odsto retkih metala korištenih u Uniji 2021. uvezeno je iz Kine.

Otkriće se takođe smatra ‘odlučujućim’ za zelenu tranziciju, s obzirom na očekivani porast potražnje za električnim vozilima i vetroturbinama.

Više od milion tona retkih metala navodno je pronađeno na krajnjem severu Švedske.

Iako je pronalazak značajan, prema američkoj proceni to je samo delić svetskih rezervi od 120 miliona tona, piše BBC.

Potražnja će se upetostručiti do 2030.

Pojam ‘retki metali’ odnosi se na grupu od 17 elemenata koji se koriste za izradu niza proizvoda i infrastrukture koji su sve važniji za svakodnevni život. Mogu se naći u mobilnim telefonima, tvrdim diskovima i vozovima, a neki su neophodni za vojnu opremu poput sistema za navođenje projektila.

Očekuje se da će se potražnja za njima upetostručiti do 2030. godine, međutim, njihova ekstrakcija je teška i potencijalno štetna za životnu sredinu.

Litijum i retki metali uskoro će biti važniji od nafte i gasa’, rekao je prošle godine evropski poverenik za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Izvršni direktor švedske rudarske kompanije LKAB Jan Mostrom napomenuo je kako novootkrivene sirovine možda neće stići na tržište pre 10-15 godina jer zbog procene rizika za životnu sredinu procesi izdavanja dozvola za najveće nalazište retkih metala u Evropi traju dugo.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde