Više
  - Reklama -

  Naučnici u Srbiji plaćeniji od bankara?

  Još članaka iz ove rubrike

  Prosečna februarska plata iznosila je 62.280 dinara, govore podaci Republičkog zavoda za statistiku.

  Kada se poredi sa zaradama isplaćenim istog meseca prošle godine – nominalno je veća 7,1, a realno za 5,8 odsto. Veliki deo zaposlenih, međutim, daleko je od ovog iznosa. Polovina radno angažovanih primila je do 47.682 dinara, a polovina preko ovog iznosa.

  Računarsko programiranje, konsultantske i sa tim povezane delatnosti apsolutni su rekorderi februarskih obračunskih isečaka. Ko radi u ovoj branši u proseku je zaradio 169.337 dinara. Kompjuteraši su tako “preleteli” pilote, godinama jednu od najplaćenijih profesija. Rad u vazdušnom saobraćaju obezbedio je prosečnu platu od 141.549 dinara.

  Među plaćenije profesije poslednjih meseci uspevaju da se probiju i naučnici, jer su naučno istraživanje i razvoj doneli zaradu od 125.212 dinara. Naučni rad se tako pokazao isplativijim i od bankarstva – plate angažovanima u finansijskim delatnostima bile su 112.645 dinara. I kinematografska i televizijska produkacija su, izgleda, sve isplativije u Srbiji. Prosečna plata je bila 110.000 dinara. Oni i programeri “pogurali” su čitavu grupu delatnosti, pa je prosek za informisanje i komunikacije ukupno iznosio čak 127.819 dinara.

  Odgovori

  Molimo unesite svoj komentar!
  Ovde unesite svoje ime

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo