Nesreća u Baltimoru – najveća isplata u istoriji pomorskog osiguranja?

Foto: Pixabay / 12019

Urušavanje glavnog mosta u Baltimoru i njegovi efekti mogli bi da dovedu do najveće isplate u istoriji pomorskog osiguranja, rekao je predsednik osiguravajućeg giganta Lloyd’s iz Londona Brus Karnegi-Braun.

Analitičari predviđaju da će osigurani gubici nakon nesreće u kojoj je poginulo šest osoba, iznositi milijarde dolara, .

„Počinjemo da raspoređujemo resurse u očekivanju da će ovo biti veoma značajan zahtev za industriju…Dakle, još je rano da se odredi tačan iznos. U ovom trenutku ne predviđam da je to izvan našeg realnog planiranja scenarija katastrofe. Oseća se kao veoma značajan gubitak, potencijalno najveći ikad osigurani gubitak u moru, ali ne izvan parametara koje planiramo,“ rekao je Karnegi-Braun za CNBC.

„Mnogo posla će biti prekinuto, lanci snabdevanja će biti prekinuti brodovima koji su i zarobljeni unutar luke i, naravno, brodovima koji su pokušavali da pristupe luci koji više ne mogu, a oni drugi red efektima će biti potrebno neko vreme da se prođu“, rekao je on.

Najviši iznos koji je isplaćen od prevrtanja kruzera Costa Concordia

Baltimor je 11. najveća luka u SAD. i najprometnija u zemlji za uvoz i izvoz automobila i lakih kamiona. Trenutno se gleda da posledice ove nesreće što više minimiziraju uticaj na trgovinu.

Analitičari Morningstar DBRS-a rekli su u napomeni da bi osigurani gubici mogli iznositi između 2 milijarde i 4 milijarde dolara, u zavisnosti od dužine vremena u kome je luka blokirana. Takva cifra bi premašila trenutni najviši iznos koji je isplaćen od prevrtanja kruzera Costa Concordia 2012. godine.

Barclays procenjuje potencijalna potraživanja od osiguranja između 1 milijarde i 3 milijarde dolara.

Nekoliko globalnih automobilskih kompanija reklo je da procenjuju uticaj tragedije na svoje poslovanje i očekuju da će morati da preusmere trgovinu, čime će produžiti neka vremena isporuke. Mnogi kažu da trenutno ne očekuju veće smetnje.

Luka Baltimor će patiti u kratkom roku

Analitičari Barclays-a su rekli da su nemački proizvođači automobila BMW, Mercedes i Volkswagen najviše izloženi, jer je evropski uvoz činio 40 do 50 odsto američkog uvoza poslednjih godina.

„Luka Baltimor će patiti u kratkom roku, ali planovi su već u toku da se preusmeri i prilagodi dodatni saobraćaj u drugim lukama na istočnoj obali, uključujući Filadelfiju, Norfolk, Savanu i Čarlston. Svi oni mogu da upravljaju automobilima i lakim kamionima, “ rekao je za CNBC Mič Meriam, potpredsednik za graničnu i pomorsku bezbednost u K2 Security Screening

Luka upravlja širokim spektrom robe, uključujući šećer i gips, a koriste je trgovci na malo kao što su Home Depot, Ikea i Amazon.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde