Ogranci stranih firmi u Srbiji imali prihod dve milijarde evra

Ukupan prihod ogranaka stranih firmi u Srbiji dosegao je tokom prošle godine 248,78 milijardi dinara, odnosno oko 2,12 milijardi evra, prema podacima kojima raspolaže bonitetna kuća CompanyWall.

U 2021. godini u Srbiji je poslovalo 328 preduzeća koja su registrovana kao ogranci velikih kompanija, mahom iz inostranstva. Od tog broja, njih 219 ostvarilo je pozitivnu dobit na kraju godine, 128 ih je poslovalo sa gubicima, dok je jedno bilo “na nuli”, prenosi Biznis.rs.

Kada je reč o dobiti, koja ipak preciznije govori o rezultatima njihovog poslovanja, pomenutih 219 dobitaša ostvarilo je ukupno oko 29,54 milijardi dinara dobiti, dok je 128 gubitaša ostvarilo minus od približno 15,3 milijarde, čineći konačnu dobit ovih preduzeća od oko 14,2 milijarde dinara.

Zakonom o privrednim društvima ogranak je definisan kao izdvojeni organizacioni deo privrednog društva na teritoriji Republike Srbije preko koga društvo obavlja delatnost u skladu sa zakonom. Ogranak zapravo nema svojstvo pravnog lica, nego “u pravnom prometu istupa u ime i za račun stranog privrednog društva”. Baš zato za obaveze prema trećim licima koje nastanu u njegovom poslovanju odgovara privredno društvo iz inostranstva koje je osnovalo ogranak, a ne sam ogranak.

Ogranci su jasno definisana preduzeća, sa delatnostima koja mogu biti različita od delatnosti matičnih kompanija. Matične kompanije iz inostranstva zato u svakom trenutku garantuju svojim kapitalom za obaveze koje dospevaju ograncima, što nije slučaj kada su u pitanju predstavništva. 

Građevinska industrija sa najvećim prihodima

Od svih ogranaka stranih kompanija u Srbiji, na kraju 2021. godine po rezultatima iz godišnjih finansijskih izveštaja najveći prihod ostvarilo je kinesko preduzeće China Railway International LTD Ogranak, sa 27 milijardi dinara, dok je prvi po dobiti turski Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi ve Ticaret A.S. Ogranak sa 5,24 milijarde dinara (na drugom mestu po dobiti opet je China Railway).

Od 20 ogranaka, koji su imali najveći promet, čak 19 preduzeća pripada građevinskoj industriji i inženjersko-konsultantskom izvođenju, a samo jedna ima izričito drugačiju delatnost – italijanska Conceria Pasubio SPA Ogranak, koja se bavi štavljenjem kože i u našoj zemlji ima sedište u Šapcu.

Od ukupnog broja ogranaka, čak 197 bavi se delatnostima koje pripadaju građevinskoj industriji i inženjersko-konsultantskim radovima, a zanimljivo je da se računarskim programiranjem bavi 26 preduzeća-ogranaka.

Što se tiče zemalja porekla matičnih kompanija, njih zaista ima iz svih delova planete – Kine, Azerbejdžana, Turske, SAD, Rusije, Australije, Italije, ali i zemalja regiona, kao što su Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Bosna i Hercegovina (nekoliko firmi iz Republike Srpske), piše Biznis.rs.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde