OTP banka prva banka u Srbiji potpisnica Principa UN za odgovorno bankarstvo

OTP banka postala je zvanični potpisnik UN principa za odgovorno bankarstvo – jedinstvenog okvira za održivo bankarstvo razvijeno kroz saradnju između banaka širom sveta i Programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine Ujedinjenih Nacija (UNEP, FI).

Ovim potpisom OTP banka ujedno je postala i prva i jedina banka u Srbiji članica UN inicijative, čime se obavezala da će biti dosledna u svojim strategijama održivosti, da će raditi u pravcu usvajanja i implementacije održivih praksi kao osnove svog poslovanja, uz istovremeno očuvanje održivih finansija na najvišem nivou. UN principe za odgovorno bankarstvo do sada je potpisalo više od 300 svetskih banaka.

UN principi za odgovorno bankarstvo predstavljaju glavni okvir kojim se obezbeđuje usklađenost strategija i praksi banaka sa vizijom društva za budućnost, a u skladu sa Ciljevima UN za održivi razvoj i Pariskim klimatskim sporazumom. Prema ovim Principima, banke potpisnice identifikuju i vrše merenje društvenog i ekološkog uticaja svojih poslovnih aktivnosti, postavljaju i rade na ispunjenju ciljeva u oblastima u kojima imaju najviše uticaja, ali i redovno izveštavaju javnost o svom progresu u ovom segmentu. Principi obezbeđuju osnov po kome banke mogu sistemski da razumeju rizike i iskoriste prilike koje nastaju iz tranzicije ka održivijim ekonomijama.

„Potpisivanje principa UN za odgovorno bankarstvo predstavlja ne samo krajnju, nego i iskrenu potvrdu naše posvećenosti i usmerenosti na kreiranje pozitivnog uticaja u društvu i zajednici u kojoj poslujemo. Principi odgovornog bankarstva precizno i sistemski definišu ulogu i odgovornost banaka u oblikovanju održive budućnosti, za šta se mi u OTP banci zalažemo i za šta smo se ovim potpisom i deklarativno obavezali. Liderska pozicija na lokalnom tržištu, tendencija da budemo regionalni lider u finansiranju održivog i postepenog prelaska na niskougljeničnu ekonomiju, ali i podrška kulturnim, naučnim, sportskim i socijalnim projektima od nacionalnog značaja i transparentnost u izveštavanju prirodno su prethodili odluci da postanemo potpisnik inicijative koja na globalnom nivou to uređuje i afirmiše. Čast nam je što smo u društvu onih koji žele da doprinesu da bankarstvo menja svet na bolje“, rekao je Predrag Mihajlović, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

Poseban značaj Principa UN za odgovorno bankarstvo je i to što ukazuju i na načine kroz koje bankarski proizvodi, usluge i međusobne saradnje mogu da podrže i ubrzaju promene neophodne za postizanje zajedničkog prosperiteta za sadašnje i buduće generacije. Pristupanjem ovoj inicijativi, banke potpisnice se pridružuju najvećoj globalnoj bankarskoj zajednici fokusiranoj na održivo finansiranje, razmenu dobrih praksi i izradi smernica i alata koji su od koristi za celu industriju.   OTP banka osim što je jedan od lidera u bankarskom sektoru, aktivno učestvuje u izgradnji održivog društva i nastoji da bude primer odgovornog poslovanja. U Banci su posebno ponosni na svoju zelenu platformu Generator LAB, pod kojom se neguju postojeći i razvijaju novi održivi, ekološki i inkluzivni projekti koji kao zajedničku komponentu imaju održivost i inovacije. Posebno se ističu sajam socijalnog i održivog preduzetništva Generator dobrih dela i konkurs Generator ZERO čija su poslednja dva izdanja bila posvećena pronalasku najboljih rešenja za smanjenje karbonskog otiska, okupivši gotovo dve stotine učesnika. U okviru Generator LAB-a, pokrenut je i projekat OTP Village, kojim banka daje doprinos očuvanju biodiverziteta u našoj zemlji.  Implementirajući inovativne načine za ostvarenje energetske efikasnosti i kroz sistemsku podršku društvenom aktivizmu i inicijativama u oblasti kulture, sporta, nauke, obrazovanja i preduzetništva OTP banka pozicionirala se kao jedan od predvodnika zelene tranzicije u bankarskom sektoru i kompanija čiji je društveno odgovorni rad višestruko nagrađivan.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde