Ovako najuspešniji biznismeni pronalaze i zapošljavaju vrhunske igrače

Najuspešniji biznismeni znaju da ’vrhunski igrač’ u jednoj firmi zlata vredi. Može da promeni ceo posao. To će vam potvrditi svako ko vodi velike kompanije. Isto će vam dokazati i zanimljiva i korisna studija koju je objavio Džef Smart ispitujući preko 300 direktora i više od 20 milijardera.

Vrhunski igrač

Vrhunski ’igrač’, igrač ’prve lige’ po mišljenju svih ispitanih i uspešnih, jeste taj čovek koji ima bar 90% šanse da postigne rezultate do kojih može doći samo 10% onih najboljih kandidata.

To je velika istina“, iz ličnog iskustva i iskustva rada sa kompanijama piše Džef Smart.

Morate da znate da će 20% vaših zaposlenih ostvariti 80% ukupnih rezultata koji su postignuti. Vrhunski igrači dobijaju odlične ocene, sklapaju više poslova i naplaćuju više. Veruju u proizvod i kompaniju“, nastavlja Smart.

Vremena kojima svedočimo i ona koja tek dolaze za vrhunsko poslovanje traže vrhunske ljude. Google, Amazon, aplikacije i mreže napreduju nezadrživo brzim tempom. „Ako ne pratite, ne krećete se brzo, pre ili kasnije ste gotovi“, još je jedna je dijagnoza i upozorenje Smarta.

Kako da pronađete najbolje i da ih zaposlite?

Zaposliti pogrešnu osobu je preskupo. Čak su i studije pokazale da jedan zaposleni vredi šest do devet njegovih mesečnih zarada. Izračunajte i sami koliko vas košta kada vas napusti jedan zaposleni – jedna plata, pa puta devet.

Pre svega morate i sami da razumete kakav je to savršeni zaposleni koji vam treba, taj vrhunski igrač. Ne zapošljavajte pre nego što saznate šta tražite:

  • Kakva to osoba treba da bude, kakvih interesovanja (ovo je od pomoći kod formulacije oglasa)
  • Šta je motiviše? (uzmite u obzir da neki vole da povremeno odu iz grada ili će tražiti plaćeno slobodno vreme)
  • I, ono najvažnije, razjasnite sebi šta je to što traženog vrhunskog zapravo čini ’vrhunskim’ Ko je savršen čovek za vas?

„Dobar deo svoje karijere sam bio ubeđen da u ponudi nema dovoljno vrhunskih ljudi za posao. A, onda sam kroz razgovore za ovu knjigu shvatio svoju grešku – da biste dobili vrhunskog čoveka, morate da ga vrbujete, da izađete na teren i da tražite. Naći najboljeg ne znači raspisati konkurs, postaviti oglas i čekati“, savetuje Smart.

Najbolji Smartov primer je formiranje jednog fudbalskog tima. Tim se ne pravi tako što se igrači samo pojave na terenu. Morate da tražite svakog ponaosob, da se ’muvate’ po tržištu sa jasnom idejom kakav vam igrač treba. Igrače morate dovesti da bi zaigrali.

Jedan od najboljih načina da dođete do vrhunskog zaposlenog kakav vam treba je da pitate klijente za preporuku. Ili, još bolje, pitajte najbolje iz svog tima“, preporučuje u svojoj knjizi Smart.

Najuspešniji biznismeni znaju…

Šta je Smart u svojoj knjizi i istraživanju izdvojio kao najvažnije, a tiče se ’prve lige’ zaposlenih:

  • Vrhunski vole da rade sa vrhunskim kolegama i to ih bitno motiviše. Ovo pravilo je sledio i Stiv Džobs i trudio se da u svojim timovima pravi ovakve spojeve.
  • Da biste došli do najboljeg, pitajte svoje najbolje zaposlene da vam budu neka vrsta ’skauta’. Neka vam preporuče ako nekoga znaju i to uz finansijsku nadoknadu. „Nije tajna da se ovakve preporuke plaćaju u velikim kompanijama“, piše Smart.
  • Provedite neko vreme sa kandidatom van posla.

’Pivski test’ je prava stvar“, kaže autor. Zapitajte se da li biste sa njim na pivo, da li uživate u njegovom društvu? Suština je da kandidata, potencijalnog vrhunskog igrača, izvedete iz okruženja intervjua da biste bili opušteni.

  • Poslednje, ali ne i najmanje važno o čemu piše Smart, je da morate ’neprestano da zapošljavate. „To je proces koji ne sme da stane. Ne možete da zapošljavate samo kad vam neko treba“.

Možda najvrednije što je Smart zabeležio na osnovu ispitivanja najuspešnijih biznismena je da svako od njih ne skida sa glave skautsku kapu. Bilo da su na ručku u restoranu, na utakmici ili odmoru – uvek imaju upaljene detektore za ljude oko sebe, potencijalne vrhunske igrače u svom timu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde