Ovo je i dalje najveći dnevni skok na berzi

Foto: Envato Elements / leungchopan

Ovih dana čitamo o španskoj seriji u kompaniji OpenAI. Da li će uz direktora Sema Altmana i zaposleni kolektivno preći u Microsoft ili ostati u tvorcu čuvenog četbota ChatGPT, ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju, jedini koji će profitirati (i već profitira) je Microsoft. U jednom scenariju dobijaju “mozgove” besplatno, a u drugom čuvaju svoju investiciju. Za sada, novac dolazi sa berze. Razvoj situacije doveo je do toga da je akcija kompanije na rekordnom nivou, na oko 377 dolara.

Neizvesnost je centralna karakteristika berze

Nagli skokovi na berzi nisu nova priča. Neizvesnost je centralna karakteristika berze. Cene rastu i padaju kako spekulanti stavljaju svoje ‘opklade’, na osnovu neizvesnih predviđanja budućih kretanja cena. U većini slučajeva, ove promene cena su prilično postepene. Ali ponekad, cena može da poraste ili padne astronomski za nekoliko dana.

Ove oštre promene cena mogu biti uzrokovane neočekivanim krizama, kao što su ratovi ili pandemije. Oni takođe mogu biti rezultat novih informacija ili događaja.

U istoriji ovakvih dešavanja jedan, relativno skoriji, ostaće upamćen kao najveći dnevni skok na berzi ikada.

190 milijardi dolara u jednom danu

Dana 4. januara 2022. tržišna kapitalizacija Amazona porasla je za 190 milijardi dolara u jednom danu.

Porast od rekordnih 14% u danu pripisan je obećavajućem izveštaju o zaradi u četvrtom kvartalu koji je istakao prihode Amazona od onlajn oglašavanja i cloud usluga.

Amazon je takođe najavio povećanje cene za Amazon Prime od 20 dolara, što znači da će pretplatnici kompanije uskoro početi da plaćaju 17% više za ovu uslugu.

Međutim, kao što to biva sa ‘opkladama’ i ‘tipovima’ oni koji su tih dana stavili novac na Amazon bili su previše optimistični. U mesecima nakon tog zapanjujućeg porasta, onlajn prodaja je pala, dok je sve aktivniji sindikalni pokret pretio povećanjem operativnih troškova kompanije.

U roku od tri meseca, Amazon je ponovo postavio novi rekord: 28. aprila cena akcija je pala za 14%, što je najveći gubitak kompanije u jednom danu od 2006.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde