Pandemija će uticati na privredu i 2022.

Svaki početak jedne godine gleda se kroz ružičaste novogodišnje kugle, ali nikad kao ovaj novi januar 2022. koji deluje svečanije od ostalih jer počinje nakon dve teške i krizne godine.

Kao i u svakom novogodišnjem broju „Sveta osiguranja” i ove godine pitali smo top menadžment u industriji osiguranja kako su poslovali u drugoj pandemijskoj godini i šta planiraju ubuduće.

Sagovornik nam je Tijana Ristić, predsednica Izvršnog odbora „Merkur osiguranja“. 

Da li ste ispunili poslovne planove u drugoj pandemijskoj godini i šta su bili najveći izazovi i šta je obeležilo iz vašeg ugla ovu godinu?

Možemo reći da pandemija nije značajno uticala na naše poslovanje. Finansijski rezultat je stabilan i čak iznad planiranog tokom 2021. godine, a isto očekujemo i za celu godinu. Naši pokazatelji likvidnosti i solventnosti su na visokom nivou. Pandemija ni na koji način nije uticala na sposobnost kompanije da sve svoje preuzete obaveze ispunjava u ugovorenim rokovima. Za ostvarivanje ovakvih rezultata od velikog značaja je i očuvana makroekonomska stabilnost u zemlji i to u veoma izazovnim okolnostima. Takođe, sektor osiguranja zabeležio je rast, kako u neživotnim, tako i u osiguranjima života, sa rastom premije osiguranja života od 6,8 odsto u prvih devet meseci ove godine. Pandemija je na neki način potvrdila da je sektor osiguranja stabilan i da ljudi imaju poverenja u finansijske institucije. Takođe, okolnosti epidemije naglasile su potrebu i važnost osiguravajućeg pokrića i to, pre svega, osiguranja građana. Proizvodi „Merkur osiguranja“ su veoma konkurentni na tržištu osiguranja i trudimo se da obezbedimo što bolju ponudu za naše klijente.

Na čemu ste najviše radili tokom ove godine, da li ste uveli neke inovacije, šta vam je bilo u fokusu i na šta ćete akcenat staviti u 2022?

Tokom 2021. godine „Merkur osiguranje“ je sprovelo rebrending i sada naš logo i poruka koju šaljemo klijentima u potpunosti oslikava naš pristup: mi slušamo svoje klijente, klijent je u centru pažnje za nas. Promena vizuelnog identiteta je sprovedena kako u matičnoj kompaniji Merkur Versicherung AG u Austriji, tako i u drugim ćerkama firmama, tako da cela Grupa šalje jedinstvenu poruku. Pored promene vizuelnog izgleda, naša kompanija planira razvoj kroz agilnu transformaciju, unapređenje komunikacije, ostvarivanje sinergija razmenom iskustava i ideja u okviru cele Grupe Merkur na transparentan način. Tokom 2021. godine intenzivno smo radili na uvođenju novih, inovativnih proizvoda, za koje pripremamo početak prodaje tokom 2022. godine. Ono što bih posebno naglasila je da „Merkur osiguranje“ pruža osiguravajuće pokriće i za rizik nastanka osiguranog slučaja kao posledice pandemije, te da nismo ovo pokriće isključivali iz naše ponude. Smatramo da se u ovakvim situacijama vidi značaj osiguravajućeg pokrića i gradi poverenje između klijenta i osiguravajuće kuće koja obezbeđuje finansijsku pomoć u najtežim životnim situacijama.

Kakvu 2022. očekujete i kakve ste poslovne planove zacrtali? 

Smatramo da će pandemija i tokom 2022. godine imati uticaj na opšti privredni ambijent. Naši planovi podrazumevaju dalji rast i razvoj poslovanja u svim segmentima. Smatramo da je digitalizacija budućnost poslovanja u svim delatnostima, tako da ćemo tom segmentu posvetiti posebnu pažnju i tokom 2022. godine. Orijentacija će biti i ka razvoju i promociji novih proizvoda osiguranja koji će biti prilagođeni potrebama naših klijenata i uslovima na tržištu, u skladu sa trendovima na tržištu osiguranja, uz adekvatnu marketinšku kampanju. Želimo da svojim sadašnjim i budućim klijentima ponudimo proizvode koji će biti jedinstveni na tržištu, kako bismo ispunili njihova očekivanja i opravdali ukazano poverenje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde