Poslednja reč veštačke inteligencije: Svet je postao dosadan i nema boja

Nedavna analiza veštačke inteligencije (AI) donela je manje-više neočekivane i ’bezbojne’ rezultate. Analizirajući svet od samog početka 19. veka do danas, veštačka inteligencija je rekla sledeće:

  • Svet je postao dosadan
  • U svetu je sve manje boja

Veštačka inteligencija je rekla

Analizom ljudskog stvaralaštva od umetnosti do industrijskog dizajna, algoritam u studiji AI je pratio promene boja kroz vreme analizirajući na stotine hiljada dela, predmeta, objekata, svega što je čovek kreirao u prethodna dva veka, pa do danas.

Zanimljivo je da je pre dvesta godina čovek stvarao boje i bio je okružen bojama. Siva ili kombinacija bele i crne bile su prisutne samo 15%.

A danas?

Danas je sve sivo. Svetom danas dominiraju predmeti, artikli i materijali koji su crni, beli ili sivi. Veštačka inteligencija tvrdi je sada tako u 60% slučajeva. Crvene boje, recimo, nema ni na vidiku.

Što se auto-industrije tiče, 70% proizvedenih automobila su crni, beli ili sivi.

Ista je ahromatska situacija i u svetu enterijera. Najprodavaniji i najtraženiji tepih je siv baš kao što je i garnitura za sedenje. Najčešći nazivi proizvoda su ’magla’, ’oblak’ ili ’sumrak’.

Ugledne robne marke Burberry i Balenciaga su fokus grupama i istraživanjem tržišta pokušali da opravdaju promene na logu. Sledeći princip osrednjosti ništa novo nisu dobili.

Šta je danas lepo?

Otkud ovaj deficit boja i zašto je svet postao siv i dosadan?

Ključna reč je ’prosek’ odnosno, danas je važno ono što se dopada većini. Masovna proizvodnja ne može da zadovoljava individualne potrebe. Pojedinačne želje i aspiracije nemaju nikakav značaj. Pošto je masovnost uzela stvar u svoje ruke, očekivano je da traži matricu po kojoj će kupcu ponuditi proizvod koji će zadovoljiti prosečan ukus, a siguran teren su siva, crna i bela.

Savremena realnost je dobrim delom digitalna što će reći da je satkana od podataka koji se klasifikuju i obrađuju sa ciljem da se standardizuju. Takvom obradom individulanosti su nevažne što zapravo i potvrđuju sva istraživanja koje se tiču lepog. Za većinu ljudi, kažu istraživanja, lepo je prosečno. Isto tako, čovek procenjuje da je lepo ono što vidi više puta, za razliku od onoga što vidi samo jednom. Poznatije je lepše.

Kuda dalje?

Ovakvo stanje normalnosti koje je dosadno i bez boja vrlo lako može odvesti u problem da sve u oruženju izgleda isto. „Budemo li slepo pratili prosek i brojeve, sve naše brendove, biznise i nas same dovodimo u rizičnu poziciju“, napisao je istraživač ponašanja Nik Hobson u svom tekstu o pomenutim novim podacima AI.

Set Godin, marketing majstor koji je poznat po neumornom insistiranju na različitosti i iskakanju od proseka, u svojim knjigama i tekstovima ističe važnost principa ’biti drugačiji, čudak, nenormalan’. Godin upozorava:

Jedna je stvar gora od toga da budete prosečni, a to je da budete prosečni i da to predstavljate kao novo i posebno.

Veštačka inteligencija jeste veštačka, ali očigledno je da ume da sabere i oduzme kakvo je stanje aktuelne realnosti baš kao i one par desetina godina pre nje.

Poslednja reč veštačke inteligencije: Svet je postao dosadan i nema boja

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde